Peste 30 de elevi cu vârste între 6 şi 11 ani, de la Liceul Tehnologic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” din Deva, au participat, luni, la o lecţie de educaţie pentru sănătatea orală, susţinută de medicul Răzvan Cozma, de la Cabinetul şcolar stomatologic nr. 3, care funcţionează în cadrul liceului.
Derulată sub genericul “Zâmbet frumos, dinţi sănătoşi!”, acţiunea face parte din seria activităţilor care se desfăşoară în cadrul programului “Şcoala Altfel” (21 – 25 octombrie) şi urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe în rândul copiilor cu privire la importanţa sănătăţii orale şi implicarea acestora în activităţi prin care să dezvolte o atitudine pozitivă şi obiceiuri corecte faţă de menţinerea igienei dentare, dar şi stabilirea unei relații prietenoase și de încredere între copii și medicul dentist.
Pe parcursul a două sesiuni de informare, stomatologul le-a oferit elevilor ocazia de a afla informaţii utile şi de a învăţa în mod diferit şi captivant. Explicaţiile au fost pe înţelesul tuturor şi însoţite de demonstraţii practice, pliante şi filme de animaţie care au stârnit curiozitatea participanţilor.
Ce au învăţat copiii pe parcursul întâlnirii:
– cei 7 paşi care asigură un periaj corect şi complet al dinţilor
– frecvenţa periajului şi timpul alocat acestuia
– cantitatea de pastă de dinţi necesară unui periaj complet
– cel mai potrivit tip de periuţă de dinţi pentru copii, dar şi când sau de ce este recomandată înlocuirea acesteia
– rolul şi cei 9 pași corecți ai folosirii aţei dentare
– ordinea apariţiei dinţilor şi la ce vârstă încep să apară dinţii permanenţi
– riscurile neglijării igienei orale
– obiceiurile nesănătoase care deteriorează smalţul dinţilor
– alimentele care ne menţin dinţii curaţi şi sănătoşi, dar şi alimentele care pot conduce la apariţia cariilor dentare
– importanţa vizitelor la stomatolog, încă din perioada copilăriei și multe alte aspecte privind sănătatea orală care reprezintă o parte esențială a săbătății și bunăstării fiecăruia dintre noi
În timp ce unii dintre participanţi şi-au povestit chiar și prima experienţă la dentist sau cum au perceput pierderea primului dinte de lapte, medicul stomatolog le-a oferit elevilor un orar inedit de periaj al dinţilor.
Orarul este structurat pe zile, perioade ale zilei şi săptămâni, iar copiii au la dispoziţie o lună pentru a completa cele 56 de secţiuni conţinute, dovedind astfel că-şi vor aminti zilnic să respecte regulile de îngrijire a dinţilor învăţate la şcoală.
Şi pentru ca lecţia de educaţie pentru sănătatea orală să fie una ca la carte, medicul stomatolog a propus ca aceasta să fie asociată cu un consult la cabinetul medical şcolar, care va fi programat după vacanţa şcolară.
Întâlnirea s-a încheiat cu îmbrăţişări şi cu promisiunea revederii. Activităţi similare vor fi avea loc zilnic, până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru elevii din clasele pregătitoare – a IV-a de la Liceul Tehnologic Energetic “Dragomir Hurmuzescu”, dar și pentru preșcolarii de la Grădinița PP7.
Lecţiile de educaţie pentru sănătatea orală se desfăşoară în parteneriat cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
În rețeaua de medicină școlară din municipiul Deva funcționează 23 de cabinete medicale școlare, dintre care 3 cabinete stomatologice, iar asistența medicală școlară este asigurată de 7 medici și 29 de asistente medicale – angajați ai Direcției de Asistență Socială Deva.
Direcția de Asistență Socială Deva