Comuna Bistra (Alba) se transformă cu ajutorul Programului Anghel Saligny

O investiție de aproape 1,7 milioane de euro va transforma în totalitate drumul comunal DC 145, deschizând astfel noi perspective pentru dezvoltarea localității.

Proiectul în valoare totală de 8.407.241,43 lei este finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, banii fiind alocați din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Drumul Comunal 145 din comuna Bistra va fi modernizat pe o porțiune de peste 4, 2 km de drum:

  • DC 145 – tronson central – 2.840 m lungime – 2,5 m lățime medie
  • Troson I – 395 m lungime – 2,75 m lățime medie
  • Troson II – 595 m lungime – 2,50 m lățime medie
  • Troson III – 420 m lungime – 2,50 m lățime medie

Necesitatea acestei investiții a fost impusă de starea tehnică necorespunzătoare a drumului comunal.

,,Prin realizarea lucrărilor cuprinse în proiect se urmărește îmbunătățirea condițiilor de circulație auto, creșterea gradului de siguranță a circulației publice, scăderea gradului de poluare, reducerea uzurii vehiculelor participante la trafic și nu în ultimul rând redarea unui ambient plăcut zonei. Vom moderniza pe rând toate drumurile și străzile din comuna noastră, în primul rând pentru confortul și siguranța localnicilor dar și pentru dezvoltarea turistică și economică a zonei noastre. Am semnat deja ordinul de începere a lucrărilor”, spune Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Tronsonul principal al drumului comunal DC 145 pornește de la ieșirea din localitatea Bistra înspre satul Crețești, la o distanță de 450 metri față de intersecția cu drumul național DN 75.Din acesta se despart trei drumuri laterale, primul la km 0+208 spre stânga, imediat după trecerea podului peste Arieș, având o lungime de 395 m.

Cel de-al doilea tronson în lungime de 595 m se desprinde la km 0+393 pe partea stângă. Cel de-al treilea drum lateral pleacă din DC 145, de la km 0+563 pe partea dreaptă și se va amenaja pe o lungime de 420 metri.

Cea mai mare parte a traseului este situat pe malul drept al Arieşului având un sector foarte scurt şi pe malul stâng, înainte de traversarea pe podul existent.

Drumul începe de la nivelul luncii Arieşului şi se termină pe versant existând o diferenţă de nivel între punctele extreme de cca. 80 m.

Pe aceste tronsoane de drum se vor executa diverse lucrări: amenajare acostamente consolidate, montare rigole pentru scurgerea apelor pluviale, realizarea a 25 de podețe tubulare transversale, amenajare drumuri laterale, fundații, platforme de încrucișare, amenajare accesuri la proprietăți cu podețe, asfaltare, amplasare marcaje și indicatoare rutiere etc.

Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală. Investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și socială a comunei Bistra și vor avea un impact pozitiv asupra întregii comunități.

Partajează această știre

Lasă un răspuns