.

Pepiniera Cris Plant, noutăți pentru sezonul de toamnă

Pepiniera Crisplant din Aiud aduce un plus de valoare gospodăriilor, prin varietatea de soiuri pe care le cultivă, dar și prin interesul pe care îl acordă Cristian Popa, antreprenor pasionat și administrator Crisplant, produselor de calitate. La început de toamnă, în oferta firmei se găsește migdalul, adus din Spania și adaptat condițiilor climatice din România, precum și noi specii de piersici și caiși. De curând, Crisplant a dezvoltat un parteneriat cu Universitatea „Științele Vieții din Iași. Amănunte despre proiectele firmei, vom afla din interviul de mai jos.

Care este oferta firmei în noul sezon?

Dorința noastră este să ducem soiurile tradiționale mai departe, însă pe zi ce trece, condițiile climatice și financiare ne impun să extindem gama de produse. Există soiuri care sunt imune la boli și se comportă extrem de bine în condiții de stres termic. Prin intermediul colaborării cu o asociație din Aiud, am avut prilejul de a merge în străinătate și de a lucra cu soiuri valoroase, pe care le-am adus și le-am testat aici. În pepinieră, noi ne dăm seama ce este conform și ce nu. De aceea, încercăm să aducem doar acele tipuri de plante care oferă randament, calitate și rezistență. De exemplu, soiul de prun Yoyo, are o rezistență de 7-8 săptămâni. Să poți culege fructul în august și septembrie, consider că este un plus semnificativ.

 Totodată, în premieră, am adus migdali adaptabili la condițiile climatice din România.

Când începe perioada de plantare?

Ne dorim ca la începutul lunii octombrie să efectuăm primele recoltări, ca ulterior, undeva prin 20 octombrie, să avem deja material disponibil.

De câtă vreme există compania dumneavoastră pe piață?

Avem o experiență de aproape 17 ani în domeniu, însă am început să ne dezvoltăm notabil în ultimii 8 ani. Acum, lumea ne recunoaște în piață, deși începutul a fost greu. Apar diferite situații neprevăzute, precum Pandemia COVID-19, dar ne zbatem să răzbim de fiecare dată și să aducem clienților noștri tot ce este mai bun. Ne propunem să aducem soiuri diverse, productibile și calitative.

 

De unde v-a venit ideea să dezvoltați o asemenea afacere?

În perioada 2000-2004 am fost plecat în Spania, unde am lucrat în cadrul unei cooperative cu plantații mari de fructe. Am cochetat cu ideea sectorului pomicol și pot spune că mi-am făcut ucenicia într-un cadru european, de unde am învățat o mulțime de lucruri valoroase. Experiența din Spania mi-a oferit ocazia să cunosc oameni noi, cu alte perspective și viziuni, iar dorința mea este să aduc și la noi puțin din ceea ce am văzut afară. Pot spune că suntem deja invidiați chiar și de o parte din prietenii noștri spanioli. Ne spun de fiecare dată: „Se vede unde puneți voi mâna”. Eu cred cu tărie că e imposibil să nu ai rezultate acolo unde pui suflet.

În ce constă parteneriatul dumneavoastră cu Universitatea Științele vieții din Iași?

Proiectul nostru cu Universitatea Științele vieții se află în plină desfășurare. Ne dorim foarte mult să punem la dispoziția studenților harnici și interesați, materialul necesar pentru cercetare. Când i-am vizitat, am rămas impresionat de interesul pe care l-au acordat acestei idei de colaborare. Studenții vor veni la Aiud, unde le vom oferi toate condițiile necesare, și se vor implica în tot ceea ce înseamnă munca în pepinieră. Pe lângă faptul că vor acumula experiență practică, vor avea ocazia să își câștige proprii bani.

Unde vă pot găsi oamenii, în afară de expozițiile și târgurile organizate colectiv?

Din păcate, nu se organizează foarte des târguri de profil. Noi urmărim să dezvoltăm parteneriate cu diferite fitofarmacii sau magazine agricole, unde să ne prezentăm produsele. Ne puteți găsi la Aiud, la Pepiniera Cris Plant, dar și în mediul online. De asemenea, avem un depozit unde ne puteți vizita, în vederea achiziționării de produse.

 

 

*Crisplant este o companie specializată în domeniul pomiculturii și peisagisticii, având o vechime de 17 ani pe piața din România. Situată în Aiud, str. Transilvaniei, intrare dinspre Cluj, este administrată de Cristian Popa, un antreprenor pasionat de pomi și flori. Detalii suplimentare se pot obține pe site-ul https://crisplant.ro/ sau la nr. de telefon : 0750 410 044; 0749 497 212; 0771 249 521.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate