.

Serbările Naționale de la Țebea 2024

Duminică, 8 septembrie 2024, mii de români s-au adunat la Țebea, pentru a celebra 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu. Organizat de către Consiliului Județean Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, evenimentul s-a desfășurat într-o manieră elegantă, de conștientizare a valorilor istorice și a importanței lor în zilele noastre.

După oficierea slujbei de către Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și al Hunedoarei,  personalitatea lui Avram Iancu a fost evocată prin mesaje de omagiere și prețuire, continuându-se cu depunerea de coroane.

 

 

Evenimentul a fost întregit printr-un spectacol folcloric de excepție, la care au participat nume consacrate, precum Nicolae și Tudor Furdui Iancu, alături de grupul instrumental Crai Nou, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Cornel Borza, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Bogdan Toma și Ovidiu Homorodean, dar și tineri interpreți, cu prezența Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, dirijor: prof. George Cîlțea, coregrafia: Cătălin Bălan și Mircea Resiga.

 

„Țebea este locul unde fiecare român ar trebui să ajungă măcar o dată în viață. O vizită la Panteonul Moților, la mormântul lui Avram Iancu, este o lecție de istorie vie, de cultură și spiritualitate românească. Datorită personalității lui Avram Iancu și prin faptele sale extraordinare, Țebea nu este astăzi doar o simplă așezare, ci este un loc cu mare încărcătură spirituală, un loc care nu ne lasă să uităm de unde venim și ne arată ce valori trebuie să transmitem generațiilor viitoare. Să-l cinstim pe Avram Iancu așa cum se cuvine, să ne plecăm frunțile în memoria sa și, prin faptele noastre bune, să împlinim cele scrise în testamentul pe care ni l-a lăsat moștenire”, Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara.

           

             

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate