.

Începe a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor

Astăzi au început lucrările în cadrul celui de-al doilea proiect derulat de Primăria municipiului Hunedoara pentru restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect în valoare totală de aproximativ 6,6 milioane de euro finanţat prin PNRR.

Proiectul actual vizează intervenţii care nu au putut fi incluse în primul proiect de restaurare,  în valoare de 5 milioane de euro (bani obţinuţi prin POR 2014 -2020), în cadrul căruia lucrările au fost finalizate anul trecut.

Cea de-a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează nu mai puţin de 27 de obiective de lucrări printre care se regăsesc restaurarea frescelor din mai multe zone ale edificiului medieval, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea „Cavalerului” din vârful Turnului Buzdugan, precum şi lucrări necesare pentru deschiderea spre vizitare a mai multor spaţii din impozantul monument medieval. Prin intermediul aceluiaşi proiect, se vor mai efectua ample reabilitări ale acoperişurilor, refaceri de instalaţii electrice, se va implementa un sistem de supraveghere video şi se va realiza un planşeu din lemn pe Terasa de Artilerie.

„Cu primul proiect, finanţat prin POR, am reuşit, în mare măsură să redăm strălucirea Castelului Corvinilor. Oricine a fost în urmă cu mai mulţi ani aici şi revine acum observă diferenţele. Tot prin primul proiect am reuşit să redăm circuitului de vizitare câteva zone importante ale monumentului. Odată cu implementarea celui de-al doilea proiect, vom putea spune că s-a realizat, în sfârşit, o restaurare totală a Castelului Corvinilor, prima după cea care a început la 1868 şi s-a terminat în 1917. Castelul Corvinilor este „motorul” turismului în judeţul Hunedoara şi trebuie tratat ca atare. Tocmai de aceea nu ne vom opri aici. Pe lângă proiectul care vizează castelul în sine, mai avem în diferite faze de elaborare alte trei proiecte: primul – restaurarea Curţii Husarilor (curtea exterioară a Castelului), realizarea unui muzeu etnografic în imediata apropiere a obiectivului precum şi realizarea unui parc tematic medieval în grădina şi în şanţul castelului”, declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

La fel ca în cazul primului proiect de restaurare, conducerea Muzeului „Castelul Corvinilor”, Primăria municipiului Hunedoara şi constructorul vor încerca să deruleze lucrările fără a afecta în mod semnificativ nici programul de funcţionare şi nici traseele de vizitare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate