.

Adormirea Maicii Domnului

Este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, care este prăznuită în fiecare an la data de 15 august. Această mare sărbătoare creştină comemorează adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la Cer a Maicii Domnului, în Împărăţia Cerească a Fiului Ei. Sărbătoarea poartă denumirea de adormire, întrucât în biserică nu se vorbește despre moartea unui sfânt.

“Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire, lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţa fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre”, troparul praznicului, crestinortodox.ro.

Sfânta Fecioară Maria

 Înainte de trecerea la cele veşnice, a fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la Cer a Mântuitorului. Potrivit tradiţiei bisericeşti, despre mutarea Ei din această viață, Maica Domnului a fost înștiințată de Îngerul Gavriil, cu trei zile înainte. „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“.

Sfânta Fecioară Maria s-a bucurat mult, şi se spune că iar atunci când s-a rugat pe Muntele Măslinilor, copacii s-au aplecat în faţa ei. După ce Fecioara Maria și-a cerut iertăciune de la toți, s-a stins din viață în casa lui. A fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul ei Iosif.

Despre Ziua Adormirii

Scrierile bisericeşti ne spun că s-au petrecut multe minuni, Domnul Însuși s-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul Ei cel sfânt, scrie creștinortodox.ro. În acea zi au fost prezenţi și apostolii răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, cu excepţia Sfântului Toma, care a ajuns cu câteva zile mai târziu, după ce Sfânta Maria fusese înmormântată. Când acesta a revenit după trei zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol, acolo rămânând doar giulgiul, semn că trupul fusese ridicat la Cer de către Fiul Ei, Cel care a biruit moartea și pusă de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

  • Sfânta Biserică ne spune că, după Adormire, trupul Maicii Domnului, nu a cunoscut stricăciunea şi nici n-a rămas în mormânt decât trei zile, după care a fost ridicat în chip tainic la Ceruri, prin voinţa Fiului Ei, Domnul nostru Iisus Hristos. Acolo se roagă de-a pururi pentru noi, Ea fiind singura care poate mijloci înaintea lui Dumnezeu cu îndrăznire de mamă.
  • Potrivit credinţei creştine, cine se roagă la Sfânta Fecioară ţinând post negru, scapă de necazuri, de boli, de pagube, dar capătă alinare şi împlinire.
  • Şi, tot în această zi sfântă se oficiază slujbe şi se organizează hramuri.

 Mormântul Sfintei Fecioare

Care se află în Orașul Sfânt este vizitat zilnic de mii de credincioși. În Biserica Mormântului din apropierea Grădinii Ghetsimani este așezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.

 Tradiții și obiceiuri

Această mare sărbătoare creştină, care aduce în prim-plan rânduieli străvechi, este percepută în popor ca semn al tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

  • În tradiţia populară, Sărbătoare Sfintei Fecioare este percepută ca ultima zi de vară, după care toamna începe să-şi reintre în drepturi.
  • În dimineaţa sărbătorii în biserici se țin slujbe și se organizează hramuri, existând credința potrivit căreia, în această zi, rugăciunile adresate Sfintei Marii sunt cele mai ascultate din tot anul.
  • De asemenea, există obiceiul ca femeile să ducă la biserici spre sfințire struguri, prune coapte sau faguri de miere, ca apoi să se împartă pentru sufletele celor trecuți în neființă.
  • Tot în această zi, fetele se roagă Sfintei Fecioare pentru a le scoate în cale ursitul, pentru grăbirea căsătoriei, în vreme ce femeile măritate îi cer să aibă parte de o căsnicie liniştită, de naştere uşoară.

Tradiții și obiceiuri

Sărbătoare Adormirii Maicii Domnului aduce în prim-plan rânduieli străvechi, în care tradițiile populare și obiceiurile religioase se împletesc armonios.

 În dimineața sărbătorii

  • În biserici se țin slujbe și se organizează hramuri, existând credința potrivit căreia, rugăciunile adresate Sfintei Marii în această zi sunt cele mai ascultate din tot anul.
  • În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, este împodobită cu flori.
  • Sărbătoarea prefaţează deschiderea sezonului de nunţi, începerea târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.
  • Tot în această zi se sărbătoreşte Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale, Sfânta Maria fiind patroana spirituală a marinarilor.

***

  • Fiind vorba de Adormirea Maicii Domnului, se presupune că este păcat să se spună ”La mulți ani” celor care poartă numele de Maria. Dar, Biserica a precizat că trecerea la cele sfinte a Maicii Domnului este un motiv de bucurie, nu de tristețe. De aceea, nu este o greșit să se spună ”La mulți ani” cu ocazia sărbătorii.

”La mulți ani!” tuturor celor ce-și sărbătoresc ziua numelui!

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate