.

Educația rutieră – educația pentru viață

Activitățile desfășurate cu elevii de la grupele de educație rutieră și studioul creativ – ne relata recent prof. Sava Voicu Constantin, coordonator la Clubul Copiilor Brad – constituie un puternic mijloc de educație, având menirea de a forma și dezvolta abilitățile, deprinderile, interesul cognitiv, curiozitatea teoretică-aplicativă, dar și aptitudinile morale și fizice.

Temele abordate își propun formarea la elevi a unei gândiri flexibile, dezvoltând capacitatea de analiză, de extragere a esenței unui subiect anume, dintr-un context mai amplu sau mai dificil.

Prevenirea vătămării copiilor şi adolescenţilor prin accident rutier, prin formarea abilităţilor, competenţelor şi comportamentului rutier responsabil, în calitate de pietoni, skaterollers şi conducători de vehicule cu două roţi este principalul scop al promovării de competențe privind educația rutieră în rândul elevilor și al tinerilor.

Fiind parte integrantă educaţiei pentru formarea abilităţilor generale de viaţă, educaţia rutieră sau, mai degrabă, educaţia pentru prevenirea riscului rutier, urmăreşte formarea abilităţilor şi competenţelor rutiere individuale, de grup şi sociale în rândul preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar. Consolidarea și repetarea cunoștințelor de educație rutieră au o deosebită importanță pentru verificarea calității informației acumulate, dar mai ales a aplicării ei în practică într-un mod cât mai rapid și eficient.

Modul cel mai abordabil și mai plăcut pentru elevi în deslușirea cunoștințelor de educație rutieră este participarea la concursuri de profil unde se îmbină cel mai bine cunoștințele teoretice cu cele aplicative sau practice.

În contextul celor arătate mai sus echipajul format din elevii Manoli Mălina cl. aV-a, Ioniță Silviu cl. a VI-a, Pui Larisa cl. a VIII-a (toți de la Școala Gimnazială ,,Mircea Sântimbreanu” din Brad) și Boț Robert cl. a VIII-a (Școala Gimnazială ,,Horia Cloșca și Crișan” din Brad), toți înscriși la Clubul Copiilor Brad, la cercul de educație rutieră coordonat de prof. Sava Voicu Constantin a participat la a XXV-a ediție a Concursului Național de Educație Rutieră ,,Trofeul Coresi” desfășurat la Târgoviște. Elevii menționați mai sus au obținut premiul III național la secțiunea a III-a a concursului și premiul I pentru cel mai bun timp obținut de elevul Ioniță Silviu în traseul aplicativ (poligon cu obstacole). Menționez faptul că la acest concurs au participat 18 județe din țară. Vreau să adresez și pe această cale mulțumiri speciale doamnei profesor universitar doctor Marinescu Suzana de la Universitatea ,,Valahia”, inițiatorul concursului, pentru invitația adresată Clubului Copiilor Brad de a participa la concurs.

Prin organizarea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a Școlii Gimnaziale din localitatea Vețel și a Serviciului Județean Rutier Hunedoara s-a desfășurat etapa județeană a Concursului Național de Educație Rutieră ,,Educația rutieră-Educația pentru viață”.

Elevii Ioniță Silviu cl. a VI-a, Mariș Adelin cl. a VI-a, Boț Robert cl. a VIII-a, Manoli Mălina cl. aV-a, au reprezentat Palatul Copiilor Deva – structura Brad obținând locul II în clasamentul general pe echipe.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate