.

”Împreună pentru o vacanță în siguranță!”, acţiuni preventiv-educative ale poliţiştilor hunedoreni

Odată cu încheierea anului școlar 2023-2024, polițiștii hunedoreni și-au orientat activitatea preventiv-educativă către taberele școlare și atelierele de vară din județul Hunedoara, pentru a fi în continuare alături de elevii aflați în vacanță.

Scopul prezenței polițiștilor în taberele școlare este cel al informării elevilor asupra măsurilor de siguranță, specifice sezonului estival. Oamenii legii au în vedere prevenirea victimizării de orice natură a copiilor aflați în vacanță și mai ales, cunoașterea de către elevi, a riscurilor/consecințelor consumului de alcool, tutun, droguri și substanțe interzise pe durata excursiilor, atelierelor de vară, cantonamentelor și taberelor școlare.

Activitățile educativ-informative ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne se adresează totodată și părinților acestor elevi, cadrelor didactice însoțitoare, organizatorilor evenimentelor recreative din județul nostru dar și asistenților maternali din rețeaua de protecție a copilului și, sunt realizate sub egida Campaniei județene ”Un plus de siguranță în vacanță”.

Campania este inițiată de polițiștii Biroului Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în parteneriat cu toate instituțiile publice locale ce au atribuții în domeniul siguranței școlare, a prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, respectiv Inspectoratului Județean de Jandarmi Hunedoara, Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Direcției Generale de Asistență Socială și Proteția Copilului, Direcției Județene de Turism și Sport ,Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane precum și cu disponibilitatea societății civile din județ (ONG-uri, Fundații și Asociații) implicată în creșterea siguranței copiilor.

Demersurile preventive ale polițiștilor hunedoreni și ale partenerilor lor au ca principal obiectiv conștientizarea de către tineri (copii și adolescenți) a importanței calității anturajului pe care îl au sau pe care și-l fac în timpul vacanței, cunoașterea diferitelor situații periculoase în care ar putea fi implicați ca victime sau autori, informarea asupra efectelor devastatoare ale consumului de stupefiante, alcool la vârsta lor, explicarea noțiunii de răspundere contravențională și penală și înțelegerea consecințelor faptelor săvârșite cu violență, pe durata vacanței de vară în excursiile, taberele, cantonamentele sau atelierele de vară la care participă.

Până în prezent, de la începutul vacanței de vară au fost desfășurate 30de astfel de activități preventive în cadrul taberelor școlare ARC de la Centrul de Agrement ”Căprioara” Deva, la atelierele de vară ale Fundației ”Alături de tine”, la evenimentul sportiv-rutier ”Huniadica” Hunedoara, la cursurile de vară organizate de ONG-urile ”Salvați Copiii” Petrila, ”Maranatha” Hunedoara și de unitățile de învățământ din mediul rural și urban precum și în unitățile din rețeaua DGASPC, respectiv Centrul de Primire Minori în regim de urgență Deva și la Căsuțele de tip familial Orăștie. În cadrul acestor activități au fost abordate tematici preventive de interes pentru minori și utile pentru siguranța lor și au participat 621 de elevi și au fost instruiți 145de adulți (cadre didactice, directori de unități școlare, organizatori ai taberelor, părinți și asistenți maternali). Activitățile au fost derulate pe raza județului Hunedoara și vor fi continuare până la sfârșitul vacanței de vară.

Astfel, în data de 31.07.2024 polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară împreună cu colegii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți în mijlocul elevilor aflați în Tabăra ARC din cadrul Centrului de Agrement din municipiul Deva, unde au discutat cu 42 de elevi de gimnaziu și liceu din Ungaria, Ucraina și Danemarca, cu cele 11 cadre didactice însoțitoare și organizatorii taberei.

De asemenea, în data de 01.08.2024 polițiștii se vor deplasa la Petrila, la Asociația ”Salvați Copiii” Petrila unde vor desfășura o activitate preventivă și de informare cu 50 de părinți pe tematică antidrog și antiviolență.

Totodată, polițiștii transmit următoarele recomandări părinților:

  • Nu lăsaţi fără supraveghere un copil mai mic de 12 ani;
  • Să vă asiguraţi că aceştia vă cunosc numele complet și numerele de telefon;
  • Să ştiţi în permanenţă unde se află copilul dumneavoastră;
  • Să-i cunoaşteţi grupul de prieteni cu care îşi petrece timpul şi discutaţi cu părinţii acestora;
  • Nu-i permiteţi copilului să rămână afară până noaptea târziu;
  • Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune şi pe ce îi cheltuieşte;
  • Dacă vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor;
  • Fiţi atenţi la modificările comportamentale şi manifestaţi deschidere în ascultarea activă şi înţelegerea problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră, pentru identificarea împreună cu acesta a celor mai bune modalităţi de soluţionare.
  • Discutaţi în permanenţă cu copiii dumneavoastră si explicaţi-le:
    • – Că nu trebuie să răspundă la violenţă cu acte de violenţă;
    • – Să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, tutun sau substanţe psihoactive;
    • – Că nu trebuie să primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să le ofere informaţii despre unde locuiesc sau programul dumneavoastră;
      • – Să nu se joace pe carosabil/drumurile publice;
      • – Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice;
      • – Să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
      • – Să nu urce în lift cu persoane necunoscute, să nu se joace în locuri virane şi să evite zonele lăturalnice şi neiluminate;
      • – Să fie atenţi la „lumea virtuală”. Să nu ofere date sau poze celor cu care vorbesc pe internet şi pe care nu-i cunosc în viaţa reală.

Împreună putem să le asigurăm copiilor o vacanță în siguranță!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate