.

OPINII: Democraţia devine toxică, fără criterii de selecţie

„N-ar trebui să se vorbească așa de mult despre democrație. (…) Mă bizui pe doi gânditori clasici. Pe Platon și pe Aristotel. Platon susține cã sunt trei forme de guvernământ degenerate: tirania, oligarhia și democrația. Aristotel spune că democrația este sistemul în care face fiecare ce vrea. Și eu am spus: după cum se vede.

Democraţia singurul sistem compatibil cu libertatea și demnitatea umană, dar are un viciu incurabil: n-are criterii de selecțiune a valorilor. (…) Deci democrația e sistemul social în care face fiecare ce vrea și-n care numărul înlocuiește calitatea. Triumful cantității împotriva calității.

Nu pot sã rămân indiferent la incapacitatea democrației de a asigura selecțiunea naturală a valorilor. Democrații gândesc corpul social aritmetizat: numără capetele toate și unde e majoritate, hai la putere. Sufragiul turmei! Asta e părerea mea despre democrație.

Prin însăși ordinea ei ideologicã, democrația îl obligã pe idiot să stea alături de geniu și să-i poată zice: <<ce mai faci, frate?>>. Partea proastã este că oamenii de excepție pot ajunge captivi în cirezile democrate. Ce decide masa are un caracter absolut, deoarece prin masă se exprimă specia.

În democrație, numai întâmplarea naște un mare șef. „Eu, cât aș fi de aristocrat în gândire, politic trebuie să fiu democrat. Masa e absolută; fiecare prost luat în parte e un prost și atât. Dar toți proștii ăștia, luați împreună, sunt un principiu istoric.

Eu sunt democrat numai dintr-un singur motiv: din respect față de marele popor român. Și până la urmă mi-am modificat poziția: nu sunt democrat, sunt demofil, iubitor de popor. Democrația e imperfectă, dar fără ea e greu de viețuit. Este un soi de haos suportabil”, sursa:, 322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea, prefață de Gabriel Liiceanu, Editura Humanitas (ed. IV), București, 2009;

Noam Chomsky, unul dintre cei mai proeminenți intelectuali în viață astăzi, a întocmit o listă cu cele 10 strategii de manipulare a mass-media. Aceste manipulări au dus democraţia în derizoriu,

 1- Strategia distragerii atenției

Elementul primordial al controlului social este strategia distragerii atenției, care este de a distrage atenția publicului de la problemele importante și schimbările care urmează să fie decise de elitele politice și economice eden, prin tehnica inundării sau potopului de distrageri de atenție continue și informații nesemnificative. Strategia de diversiune este, de asemenea, esențială pentru a împiedica publicul să fie interesat de perspective esențiale în știință, economie, psihologie, neurobiologie și cibernetică. Atenția publicului este distrasă de la adevăratele probleme sociale, ținută captivă de probleme care nu contează cu adevărat. Ține publicul ocupat, ocupat, ocupat, fără timp de gândire, înapoi la fermă ca celelalte animale (citat din „arme tăcute pentru războaie liniștite”).

 2- Creează probleme și apoi oferă soluții.

Această metodă este denumită și „soluție de reacție la probleme”. Se creează o problemă, o „situație” care se așteaptă să provoace un anumit răspuns public, pentru ca acesta să fie imboldul acțiunii pe care doriți să o fi acceptat. De exemplu: să conteste sau să escaladeze violența în orașe, sau să organizeze atacuri sângeroase cu scopul ca publicul să fie cel care să ceară legi și politici de securitate în detrimentul libertății. Sau: crearea unei crize economice pentru a-i determina pe oameni să accepte erodarea drepturilor sociale și desființarea serviciilor publice ca pe un rău necesar.

 3- Strategia mediocrității

Pentru ca oamenii să accepte o măsură inacceptabilă, este suficient să o aplici treptat, cu picături, pe parcursul mai multor ani. Așa s-au implementat condițiile socio-economice radical noi (neoliberalism) în deceniile anilor 80 și 90: stat minim, privatizare, precaritate, șomaj în masă, salarii care nu au un venit decent sunt garantate cinstit, deci multe schimbări care ar fi declanșat o revoluție dacă s-ar fi aplicat deodată.

 4- Strategia de amânare.

Un alt mod de a pune în aplicare o decizie nepopulară este de a o marca ca „dureroasă și necesară” pentru a obține acceptarea publicului pentru utilizarea viitoare. E mai ușor să accepți o viitoare victimă decât una imediată. În primul rând, pentru că efortul nu este la fel de mare. În al doilea rând, pentru că publicul, masele, tind întotdeauna să spere naiv că „mâine totul va fi mai bine” și că pierderile necesare ar putea fi evitate. Dă publicului mai mult timp să se adapteze la gândurile schimbării și să se resemneze să accepte asta când va veni momentul.

5- Vorbiți publicului ca niște copii

Majoritatea reclamelor vizează discursul de uz public larg, argumente, personaje și un ton deosebit de copilăresc care adesea se învecinează cu slăbiciune ca și când spectatorul ar fi o creatură de câțiva ani sau un savant mental în creștere ar fi. Cu cât încerci mai mult să înșeli spectatorul, cu atât ai tendința de a folosi un ton copilăresc. De ce? De ce? „Dacă cineva se adresează unei persoane ca și cum ar avea 12 ani sau mai mică, pe baza sugestibilității, va avea, într-o oarecare probabilitate, tendința de a avea un răspuns sau o reacție la fel de puțin critică ca cea a unei persoane de 12 ani. ani sau mai tineri (vezi Arme Silențioase pentru Războaiele Liniștite”).

 6- Folosește aspectul emoțional mult mai mult decât reflexia

Exploatarea emoțiilor este o tehnică clasică de a trage o concluzie în analiza rațională și, în cele din urmă, în sensul critic al individului. Mai mult decât atât, prin folosirea registrului emoțional, poți deschide ușa de acces către inconștient pentru a implanta sau injecta idei, dorințe, frici și frici, constrângeri sau induce comportamente.

 7- Ține audiența în ignoranță și mediocritate

Pentru a face publicul incapabil să înțeleagă tehnologiile și metodele folosite pentru controlul și sclavia lor.

„Calitatea educației acordate claselor inferioare trebuie să fie cât mai slabă și mediocră, astfel încât distanța ignoranței dintre clasele de jos și clasele superioare să nu poată și să nu fie depășită de clasele de jos.”

 8- Încurajează publicul să se mulțumească cu mediocritatea

Publicul ar trebui să creadă că e la modă să fii prost, vulgar și ignorant…

 9- Consolidează auto-examinarea

Pentru a-l face pe individ să creadă că este singurul vinovat pentru ghinionul său, datorită inteligenței, abilităților sau efortului lor inadecvat. Așadar, în loc să se răscoale împotriva sistemului economic, individul se devalorizează și se învinovățește, ceea ce, la rândul său, creează o datorie auto-indusă.

10- Cunoașterea oamenilor mai bine decât se cunosc pe ei înșiși

În ultimii 50 de ani, progresul rapid în știință a dus la o decalaj tot mai mare între cunoașterea publică și ceea ce elitele conducătoare dețin și folosesc. Datorită biologiei, neurobiologiei și psihologiei aplicate, „sistemul” are o cunoaștere avansată a oamenilor, atât în forma lor fizică, cât și în cea mentală. Sistemul a reușit să cunoască omul normal mai bine decât se cunoaște el însuși.

Asta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, sistemul exercită mai mult control și putere asupra individului decât individul asupra lui. Totul se face şi desface cu bani. Banii sunt ce mai toxici de pe fata pământului.

Banii nu aduc fericirea!

Ultimele cuvinte ale lui Steve Jobs spun totul despre ,,nefericirea banilor”.

Banii nu aduc fericirea, transformă oamenii într-o mizerie umană. Democraţia neînțeleasă duce la crima, violuri. droguri. Destrăbălare, lăcomie, sclavie, dezumanizarea oamenilor. Majoritatea oamenilor bogaţi, mor în condiţii suspecte şi de boli incurabile.

El a murit fiind miliardar, la vârsta de 56 ani. Și ultimele lui cuvinte ne determină pe toți să reflectăm asupra sensului vieții…

Iată care au fost ultimele lui cuvinte:

„Am ajuns pe culmile succesului în lumea afacerilor. În ochii altora viața mea este esența succesului.

Dar, pe lângă serviciu, am puține bucurii. Până la urmă, bogăția este doar un fapt de viață, cu care m-am obișnuit.

În acest moment, când zac pe patul de spital și îmi reamintesc întreaga mea viață, înțeleg că toată bogăția și toată aprecierea, pe care le am, sunt lipsite de sens și neînsemnate în fața morții iminente.

Puteți să angajați pe cineva ca să conducă mașina sau să câștige bani în locul vostru, dar nu puteți să angajați pe nimeni cu toți banii voștri, ca să suporte boala în locul vostru.

Puteți să găsiți și să cumpărați lucrurile materiale. Dar există un lucru, pe care nu puteți să-l găsiți și să-l cumpărați, când este pierdut — „viața” nu poate fi cumpărată.

Răsfățați-vă bine pe voi înşivă. Și respectați-i pe ceilalți.

Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, cu atât devenim mai înțelepți și treptat înțelegem că ceasul, care costă 30$ și cel ce costă 300$ arată una și aceeași oră.

Chiar dacă avem un portofel, care costă 30$ sau unul cu prețul de 300$, în ambele încape aceeași sumă de bani.

Chiar dacă conducem un automobil de 150.000$ sau o mașină de 30.000$, drumul și distanța sunt egale și vom ajunge la aceeași destinație.

Dacă vom bea o sticlă de vin de 300$ sau una de 10$, „plăcerea” va fi similară.

În casa, în care trăim, cu suprafața de 300 m² sau 3000 m², suntem la fel de singuratici.

Adevărata fericire din sufletul vostru nu provine de la lucrurile materiale ale acestei lumi.

Atunci când călătoriți cu avionul pe un loc de clasa I sau clasa economică, dacă avionul cade, dumneavoastră cădeți împreună cu el.

Cinci lucruri incontestabile:

  1. Nu educați în copiii voștri aspirația de a deveni bogat. Educați-i astfel încât ei să tindă să devină fericiți. De aceea, când vor crește, ei vor ști ce înseamnă valoarea lucrurilor, dar nu prețul.
  2. Consumați mâncarea ca pe medicamente. În caz contrar, veți fi nevoiți să luați medicamentele în calitate de mâncare.
  3. Cel care vă iubește niciodată nu vă va părăsi, chiar dacă ar avea 100 motive să renunțe la dumneavoastră. El/ea va găsi întotdeauna un motiv, ca să rămână puternic/ă și să nu vă părăsească.
  4. Există o mare diferență între a fi om și a fi uman.

Dacă doriți să mergeți repede, mergeți singur! Dar dacă doriți să ajungeți departe, mergeți împreună!

Șase cei mai buni medici din lume:

  1. Lumina solară.
  2. Odihna.
  3. Exercițiile fizice.
  4. Dieta.
  5. Încrederea în sine
  6. Prietenii.

Să aveți prieteni în toate etapele vieții și bucurați-vă de o viață sănătoasă!”

Al dumneavoastră, acelaşi,

 Prof Ioan Romeo Mânzală

  1. M-am săturat de minciunile democraţiei şi de oamenii falşi din aşa-zisa democraţie.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate