Premieră națională: La Deva și Simeria, au ajuns primii ochelari revoluționari pentru daltoniști

În premieră națională, la Deva și Simeria, au ajuns primii ochelari revoluționari pentru daltoniști.
Dispozitivele optice create de compania americană EnChroma sunt distribuite în România de SC CARSIM OMEGA SRL, putând fi testate și achizițio­nate în centrele de optică medicală FOCUS OPTIC din Deva și Simeria.
Ochii trebuie crezuți înainte de minte, ei fiind primii care ne arată o imagine reală, deoarece tot ceea ce este judecat mai apoi poate fi o minciună pe care ne-o spunem. Așa consi­dera celebrul pictor Pablo
Picasso când exclama: „Dacă am putea să ne lăsăm deoparte creierul și să ne folosim numai de ochi!”
Dar cât de reală poate fi acea imagine reală dacă o trecem prin spectrul culorilor? Și ce se întâmplă atunci când culorile, care se știe că au un rol important în existența noastră, sunt percepute distinct? Și unde mai pui că există persoane ai căror ochi nu pot face distincție între anumite nuanțe. Pătrundem, astfel, într-un univers pe cât de misterios, pe atât de captivant. Un univers în care profesiona­lis­mul unor cer­ce­tă­tori vizionari și specialiști în optică medicală însemnă mai mult decât soluții ideale de a vedea culoarea, înseamnă soluții pentru a vedea lumea. Pentru că ”viața este fascinantă: trebuie doar să o privești prin ochelarii potriviți” (Alexandre Dumas, fiul).

Statisticile gri își pot schimba cromatica
Statisticile mondiale arată că aproximativ 7% dintre persoanele de sex masculin și sub 1% dintre cele de sex feminin sunt diagnosticate cu cecitate cromatică, o afecțiune mult mai bine cunoscută sub denumirea colocvială de daltonism. Tulburarea cromatică constă în incapacitatea de a distinge anumite culori între ele, cel mai frecvent fiind semnalată incapacitatea de a percepe culorile roşu şi verde. Totuși, chiar dacă există opinii conform cărora dal­toniștii nu văd culori, acest lucru reprezintă un mit. De fapt, daltoniștii percep culorile roșu și verde ca fiind drept gri sau negru. Chiar și așa, ”un adevărat vis sumbru”, ar spune cei neafec­tați. „Până acum”, ar răspunde cei cu adevărat preocupați de studierea res­pectivei afec­țiuni. Și asta pentru că acest coșmar este pe cale să se încheie.
Compania americană EnChroma a reușit să creeze ochelari pentru cei care suferă de daltonism, lentilele revolu­ționare dând șansa și celor mai puțin norocoși să vadă toate culorile ”cât mai aproape de normal”. Acum, ochelarii au ajuns și pe piața din România, pentru prima dată, mai exact în Deva și Simeria, datorită SC CARSIM OMEGA SRL. Distribuitorul hunedorean aduce astfel un strop de culoare vibrantă în viața multor hunedoreni, și nu numai.
Lentilele folo­sesc o tehno­logie specială ce permite schimbarea spectrului luminii care le tra­versează, în așa fel încât acesta să stârnească un stimul în persoana discro­matopsică, asemă­nător celui din persoana cu vedere cromatică sănătoasă.

Când mărturiile capătă culoare
Noii ochelari, care permit corectarea percepţiei culorilor, pot fi găsiți în magazinele FOCUS OPTIC din Deva și din Simeria, primele perechi fiind deja testate și adjudecate cu entuziasm.
Cei dintâi beneficiari hunedoreni s-au destăinuit vizibil emoționați atunci când și-au spus propria poveste despre ghinionul de a fi ”un pic altfel”. Dar, odată ce și-au lăsat privirea ghidată spre culoarea de dincolo de lentilele ”inedite”, prezentul a devenit ”șocant ”, în cel mai bun sens cu putință.

Marian Vlădoni, 43 ani

”Aveam în jur de 12 ani. Eram la școală. La desen, bineînțeles, am fost aten­ționat de profesor și de colegi. Mai târziu, după vreo doi ani, eram în clasa a VIII-a și învățam să cânt la o pia­nină bazată pe culori. Atunci mi-am dat seama că eu confund puțin culorile, nuan­țele care sunt foarte apropiate. Și astfel m-am lămurit că am o pro­blemă în diferențierea culorilor, a nuanțelor, mai exact. Ador să ies în natură, să mă pot bucura de bogăția de flori, arbori, păsări. Dar și acolo, bucuria mea este oarecum umbrită de această incapacitate de a le diferenția nuanțele. Nu de puține ori, familia sau prietenii mi-au atras și ei atenția că nu disting foarte exact anumite culori. Prin urmare, mă gândesc ce frumos ar fi să am și eu norocul de a vedea culorile cât mai vii, cât mai clar și cât mai corect. În cabinetul de optică medicală FOCUS OPTIC din Deva am aflat prima oară că pro­blema cu care eu mă confrunt poate avea o rezolvare. Iar aceas­ta se numește EnChroma. Mai exact, ochelarii cu ajutorul cărora, de cum încolo, eu voi vedea lumea în culori desăvârșite”.

Ovidiu Crăciun, 45 ani

”La grădiniță, încă de la o vârstă fragedă, când mă jucam cu cartonașe colorate, am simțit că nu disting foarte bine nuanțele. În prezent activez ca mecanic auto și în perma­nență mă văd pus în situația de a lucra cu diverse vopsele și acrilice de specialitate. O reală dificultate pentru mine. Sunt conștient că existența unui dispozitiv medical, capabil să-mi amelioreze măcar această defi­ciență, ar însemna enorm. Viața mea profesională ar fi vizibil mai frumoasă, mai optimistă, fără cenușiul unor frus­trări legate de culori și nuanțe. Și iată că, pentru mine, ochelarii EnChroma sunt șansa ideală cu ajutorul căreia mă voi putea bucura de verdele adevărat, de cele mai multe ori, sinonim cu viața însăși”.

Ovidiu Țirban, 53 ani

”La debutul stagiului militar, când mi s-au făcut niște teste mai amănunțite, am constat că nu am capacitatea de a distinge exact unele culori și nuanțe.
M-am confruntat cu o per­ma­nentă dificultate, vă dați seama. Este dificil în a conduce un vehicul și, mai ales, să am rezultate exacte în meseria de electrician pe care o desfășor. Sunt pasionat de serviciul meu, iubesc ceea ce fac, însă port constant cu mine povara unei temeri. Acea te­mere că, nedistingând perfect nuanțele, mă pot accidenta foarte ușor. Totuși, am avut încredere în evoluția tehnologiei. Acum mă bucur să descopăr și, mai ales, să mă pot ajuta de ochelarii EnChroma. Este ceva wow să văd mult mai clar și să pot distinge perfect firele cu care lucrez aproape zilnic și, în general, firele vieții”.

Chirurgia… daltoniștilor
Inițial, com­ple­xele și inedi­tele dispozitive optice EnChroma au fost gândite și create pentru a folosi chirur­gilor, astfel încât acestora să le fie ochii protejați de radiațiile laser. Acum, compania îi realizează pentru dal­to­nişti, reușind să aducă transformări uluitoare în viața numeroșilor beneficiari.
EnChroma a început testă­rile lentilelor întâi cu ajutorul unei simulări pe calculator. Pentru crearea acestui model de lentilă, cercetătorii au utilizat cele mai recente cercetări genetice legate de daltoism cât și de alte anomalii legate de fotopigmenți, astfel încât să se obțină modul în care daltoniștii percep culorile.

Culoarea înseamnă emoție și toți merită să aibă emoții co­lorate!
Produsul EnChroma este un succes şi a fost testat de numeroși oameni din întreaga lume, care au văzut pentru prima oară nuanţele de culoare, verdele peluzei sau oranjul apusului de soare.
Dacă doriți să aflați și să vă convingeți și de alte mărturii, văzând cum reacţionează oamenii când disting pentru prima dată culorile cu ade­vărat, puteți accesa și aceste link-uri.

www.enchroma.com
www.optifocus.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns