.

DAS DEVA: Testare gratuită a consumului personal de alcool – începând de luni, 17 iunie 2024!

Iunie este luna națională a informării privind riscurile consumului de alcool.
Direcția de Asistență Socială Deva se alătură Direcției de Sănătătate Publică Hunedoara în campania națională de informare și educare desfășurată sub genericul „Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele”, care are ca scop conștientizarea impactului negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătății.
În cadrul campaniei, se desfășoară și Săptămâna națională a testării consumului personal de alcool. Astfel, începând de luni, 17 iunie 2024, devenii sunt invitați să-și evalueze comportamentul personal de consum de alcool prin completarea unui chestionar de 10 întrebări scurte, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în aproape 200 de țări.
✔ Testarea durează doar 5 minute și are rolul de a identifica, încă din fazele de început, consumul riscant de alcool, înainte de a se ajunge la abuz sau dependență.
🟠 Chestionarul poate fi completat la biroul asistentului medical comunitar al Direcției de Asistență Socială Deva (situat în clădirea Pieței Centrale, etaj 1, biroul nr. 25) sau direct pe platforma pusă la dispoziție de organizatorii campaniei – www.testareaudit.ro.
☎ INFORMAȚII SUPLIMENTARE cu privire la evaluarea consumului personal de alcool pot fi obținute la numărul de telefon 0755.878.499 (Asistent medical comunitar), după următorul program: luni – joi, între orele 8:00-16:30 și vineri, între orele 8:00-14:00.
✅ Campania de informare despre efectele consumului de alcool se adresează populației generale, dar în special adolescenților, tinerilor și părinților acestora, având în vedere că adolescența este o perioadă critică de dezvoltare, când riscurile asociate abuzului de substanțe au un nivel mai ridicat.
📌 Medicii avertizează că adolescenții care consumă alcool prezintă un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă. De asemenea, consumul de băuturi alcoolice este asociat cu cel puțin 200 de boli și poate determina accidente, traumatisme, accidente de muncă și violență, afectând memoria, atenția și capacitatea de a lua decizii.
🟧 Potrivit datelor statistice, 2 din 3 elevi cu vârsta de 15-16 ani, din România, consideră că băuturile alcoolice sunt ușor de procurat, desi legislația interzice explicit vânzarea de alcool minorilor. Pe de altă parte, 6 din 10 liceeni din România au declarat că au consumat alcool în cel puțin una sau două zile, în ultimele 30 de zile, conform rezultatelor unui studiu desfășurat în 2022.
🟧 În privința bolilor care au drept cauză consumul de alcool, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a raportat un număr de aproape 300 de internări înregistrate în secțiile spitalelor din județ, la sfârșitul anului 2022 – în creștere cu 46% față de aceeași perioadă a anului 2019, la acestea adăugându-se 7.531 de cazuri de ciroză și alte hepatite cronice rămase în evidență.
Direcția de Asistență Socială Deva
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate