Cu mic, cu mare, pianiștii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au cucerit podiumul uneia dintre manifestările educativ-muzicale de prestigiu la nivel internațional.
Este vorba de Festivalul – Concurs Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”, desfășurat în perioada 16-21 mai 2024 la Timișoara. Festivalul-Concurs a fost organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, cu sprijinul InspectoratuluiȘcolarJudețeanTimiș, înparteneriat cu Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.
Festivalul-Concurs „Alma Cornea Ionescu” este de mulți ani un punct de reper pe harta culturală și educativă a Timișoarei și a zonei DKMT, zonă care include Serbia, Ungaria și partea de vest a României, iar acum devine un eveniment recunoscut și vizibil la nivel european, deoareceîncepând cu ediția din acest an, Festivalul a fost inclus în circuitul European Festivals Association (EFA).
Ajuns la a XXI-a ediție, Festivalul-Concurs a adus pe scenă aproape 200 de participanți la celetreisecțiuni (muzică de cameră, concurs de pianși masterclass-uri); secțiunea festival – muzică de cameră a reunit 61 de participanți la diverse instrumente, iar la secțiunea concurs, adresatăelevilorșistudenților de la instituțiile cu profilvocațional-muzical din țarășistrăinătate, au participatnicimaimultnicimaipuțin de 100 de pianiști din vestulRomâniei, Serbia șiUngaria.
Juriul concursului a fost alcătuit dinpianiști cu o importantăcarierăinternaționalăprecumși din profesori din învățământul universitar și preuniversitar, cu rezultate deosebite în mediul academic și cultural. Dintre aceștia, amintim pe cei care au ținut capul de afiș al evenimentului, prin prelegerea și recitalul susținut în cadrul festivalului: prof. univ. dr. George Yulius Papadopoulos, Director la State Conservatory Thessaloniki, Grecia și Natsumi Kuboyama, tânără pianistă concertistă pe marile scene internaționale și câștigătoare a „Steinway Piano Competition” din Berlin.
Dacă simpla participare la Festivalul – Concurs „Alma Cornea Ionescu” este un câștig educativ și cultural în sine, cu atât mai mult câștigați sunt premianții noștri pe care îi felicităm și îi apreciem pentru prestația lor și pentru munca susținută de-a lungul multor luni de zile alături de profesorii lor dedicați:
- Costa Iosia, elev în clasa a X-a (clasa prof. Cezarina Lazăr) – distins cu premiul I și participant în Gala Laureaților;
- Costa Ami, elevă în clasa a V-a (clasa prof. Popa-Morait Cristina) a obținut premiul I;
- Lazăr Timotei, elev în clasa a II-a (clasa prof. Lupu Andreea) a oținutpremiul II;
- Groza Dragoș George și Dănilă Oana, elevi în clasa I (clasa prof. Cicu Naomi), de asemenea au obținutpremiul II;
- Chesche David (clasa a IV-a, prof. Lupu Andreea), Prusuș David (clasa a IV-a) și Prusuș Marcus (clasa a VI-a), ambii de la clasa prof. Cicu Naomi, au obținut premiul III.
Merită amintite câteva date despre cea care a dat numele acestui festival-concurs:Alma Cornea Ionescu (1900 Budapesta- 1977 Timișoara)a fost o pianistă concertistă și apreciat pedagog la două prestigioase instituții muzicale timișorene, Liceul de Muzică și Institutul Pedagogic de 3 ani.Și-a exersat condeiul în nenumărate pagini de critică muzicală, cronici de concert și muzicologie, a compus opusuri cu caracter didactic, destinate cu predilecție copiilor („Din lumea copiilor”, „Mici piese pentru tineret”, „Metodă de pian” – renumita „Metodă de pian” din care aproape orice copil dornic să deprindă tainele pianului va face primele lecții).
Alma Cornea Ionescu continuă să inspire nenumărate generații de elevi și profesori, iar colectivul de elevi și profesori de la Secția de Muzică – Pian a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva se mândrește să fie, prin legătura creată de acest eveniment muzical-cultural, parte a moștenitorilor ei.
Responsabil pentru relația cu presa
Prof. Andreea Lupu