.

Zidul cetăţii Sarmizegetusa Regia- restaurat printr-un proiect internaţional

Peste 700 de metri din zidul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia vor fi restauraţi în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, derulat de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust și Romsdal County Council din Norvegia.

„Principalul obiectiv al proiectului constă în consolidarea zidurilor fortificaţiei. Sunt aproape 700 de metri de zid, peste 6.400 de blocuri de calcar în partea vizibilă a zidului – trebuie să menţionez şi lucrul acesta. De aceea vorbeam despre un efort foarte mare, atât pentru consolidarea zidurilor, pentru că sunt foarte multe provocări începând cu cele de la căderea copacilor, alunecările de teren – am avut asemenea greutăţi în teren. Vorbim şi de un efort care s-a depus pentru conservarea fiecărui bloc de calcar. Colegii restauratori, cu foarte multă migală – nu e simplu, încearcă să protejeze toate blocurile de calcar de acolo”, a spus profesorul Rpzvan Mateescu, în cadrul unui seminar româno-norvegian, care a avut loc la Deva, ca parte a proiectului menţionat.

Proiectul este considerat ca fiind cel mai important de acest fel pe linia restaurării și revitalizării monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO alături de celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei.

„Este esențial să subliniem importanța acestui proiect și impactul său pozitiv asupra comunității locale, dar și pentru specialiști. Prin eforturile noastre comune, urmărim să redăm strălucirea și autenticitatea acestui valoros sit arheologic, oferind oportunități de dezvoltare durabilă și educație pentru generațiile viitoare. Colaborarea noastră bilaterală este esențială pentru succesul acestui proiect ambițios. Prin schimbul de experiențe și resurse, suntem determinați să creăm un model de bune practici la nivel național în conservarea patrimoniului cultural”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

În perioada 13-14 februarie a avut loc, la Deva, cel de-al doilea seminar bilateral româno-norvegian derulat în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.  Cu acest prilej, experții din România și Norvegia au abordat teme legate de administrarea și protejarea monumentelor UNESCO, dar și alte subiecte de interes legate de punerea în valoare a patrimoniului istoric și a peisajului cultural.

Proiectul „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin granturi SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de circa 2 milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate