.

Peste 2200 de şoferi hunedoreni au rămas fără permis în anul 2023

Structurile cu atribuții de poliție rutieră au avut ca obiectiv prioritar reducerea riscului rutier prin diminuarea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.
În perioada supusă analizei, pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 86 de accidente grave de circulație, având ca și consecință decesul a 25 de persoane și rănirea gravă a altor 67 de persoane.
Comparativ cu anul 2022, se constată faptul că numărul accidentelor rutiere a scăzut, în 2023 (de la 87, în 2022, la 86, câte au fost înregistrate în 2023). De asemenea, s-au constatat scăderi și în privința numărului de persoane decedate (de la 28, în 2022, la 25, în anul 2023), în timp ce numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 7 (de la 74 la 67).
Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada supusă analizei au fost viteza neadaptată la condițiile de drum sau nelegală, nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și abateri comise de bicicliști.
Viteza, principala cauză generatoare de accidente rutiere grave, a condus la producerea a 21 de accidente grave, în timp ce nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni a fost cauza a 13 accidente rutiere grave, urmată de nerespectarea regulilor de prioritate acordată vehiculelor, în cazul a 9 accidente rutiere și de abaterile comise de bicicliști, care au generat 6 accidente grave.
Principalele activități desfășurate de polițiști pentru diminuarea riscului rutier, în cursul anului 2023, au constat în 1.050 de acțiuni, dintre care 136 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea conducerii sub influența alcoolului, 26 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea conducerii sub influența drogurilor sau a substanțelor psihotrope, 331 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea încălcării regimului legal de viteză, 54 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea nerespectării regulilor de circulație de către pietoni și 55 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea neacordării priorității de trecere pietonilor.
​Ca urmare a acțiunilor preventive, polițiștii rutieri au aplicat peste 31.500 de sancțiuni contravenționale pentru diferite încălcări ale legislației rutiere, dintre care, amintim: 143 de sancțiuni contravenționale pentru conducere sub influența alcoolului, 13.776 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea regimului legal de viteză, 1.328 de sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni și 76 de sancțiuni contravenționale pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor.
​De asemenea, au fost constatate 503 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, dintre care 193 de dosare penale au fost întocmite pentru conducere cu alcoolemie peste limita admisă și 120 pentru infracțiuni de conducere fără permis.
Polițiștii au constatat, în 2023, și 41 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul neînmatriculat/neînregistrat, 19 infracțiuni de refuz ori sustragere de la prelevarea mostrelor biologice și 57 de infracțiuni de consum de substanțe psihoactive.
​Pentru abaterile constatate, a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule în cazul a 2.279 de conducători auto, dintre care 143 pentru conducere sub influența alcoolului, 930 pentru depășirea limitei legale de viteză, 77 pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor, 190 pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor, 484 pentru depășire neregulamentară și 455 pentru alte abateri de la legislația rutieră.
​De asemenea, au fost retrase 1.275 de certificate de înmatriculare, 323 fiind pentru defecțiuni tehnice.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate