.

DAS Deva participă la campaniile naționale de promovare a sănătății

Direcția de Asistență Socială Deva se alătură Direcției de Sănătate Publică Hunedoara în campaniile naționale de promovare a sănătății populației, desfășurate în luna noiembrie.

Astfel reprezentanții Compartimentului Asistență Medicală Comunitară distribuie, începând de joi, 16 noiembrie 2023, la sediile serviciilor sociale și în cartierele din municipiul Deva, materiale informative cu mesaje privind efectele fumatului asupra organismului – în contextul Zilei Naționale fără Tutun, care este marcată, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie.

Potrivit specialiștilor, fumătorii prezintă un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală de inimă, iar statisticile naționale relevă că 1 din 4 copii încep să fumeze înainte de a împlini 15 ani și 1 din 12 liceeni fumează zilnic.

Pornind de la aceste cifre, medicii atrag atenția asupra faptului că fumatul reprezintă principalul factor de risc în cazul cancerului pulmonar. Datele raportate pentru județul Hunedoara arată că, anul trecut, mai mult de 300 de persoane au fost diagnosticate cu cancer bronhopulmonar, iar numărul cazurilor noi de BPOC (Bronhopneumopatie obstructive cronică) s-a triplat față de 2021. De asemenea, aproape 33.000 de hunedoreni cu boli cardiovasculare se aflau în evidența medicilor specialiști la finele anului trecut.

Pe de altă parte, pliantele și posterele distribuite de DAS Deva oferă informații utile despre principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, dar și despre factorii de risc ai diabetului de tip 2 (care reprezintă 90% din totalul cazurilor de diabet diagnosticate) și impactul complicațiilor acesti boli.

Totodată, campaniile de informare se concentrează pe cunoașterea celor mai simple măsuri pentru un stil de viață sănătos, care s-au dovedit eficiente în prevenirea sau întârzierea debutului diabetului (activitate fizică, alimentație sănătoasă, evitarea consumului de tutun etc.).

În ultimii ani, incidența diabetului zaharat a înregistrat creșteri îngrijorătoare. În plus, se estimează că 1 din 2 persoane nu știe că suferă de această boală. În județul Hunedoara, au fost raportate peste 36.000 de cazuri de diabet, în cursul anului trecut – ceea ce înseamnă o creștere cu 20% față de anul 2017, conform cifrelor publicate de DSP Hunedoara.

Acțiunile de informare și conștientizare a populației se vor derula până la sfârșitul lunii noiembrie.

Direcția de Asistență Socială Deva

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate