.

Luminația – comemorarea celor trecuți în veșnicie

Această sărbătoare stă sub semnul pioșeniei și al aducerilor aminte. Respectată cu strictețe, Luminația sau Ziua Morților este comemorată, an de an, la data de 1 Noiembrie. Chiar dacă este o sărbătoare catolică, ea a fost preluată și de creștinii-ortodocși. Dar cum Biserica Ortodoxă face pomenirea morților sâmbăta, unii dintre credincioșii ortodocși sărbătoresc Ziua Morților în prima sâmbătă din luna noiembrie.

În memoria celor dragi

În cimitire se aprind lumânări și se înalță rugăciuni pentru sufletele lor. Cimitirele devin astfel adevărate altare de lumini înconjurate de florile multicolore ale toamnei, în semn de respect și aduceri aminte. În noaptea de 1 Noiembrie există credința că, porțile dintre cele două lumi se deschid, iar cei plecați se întorc, doar acum, pe pământ, scrie ortodox.ro.

Simbolul sărbătorii

Este lumânarea, chiar dacă aceasta este însoțită de flori, coroane sau candele. Se pare că sărbătoarea are origini celtice, fiind adusă de credincioșii catolici în regiunile din Nord-Vestul și Sud-Vestul teritoriului românesc.

Încă din Evul Mediu, la data de 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele celor plecați la ceruri. Doar aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.

Tradiții și obiceiuri

  • În această zi se oficiază slujbe de pomenire în cimitire, se dau pomeni, iar lumânările sau candele stau aprinse până târziu în noapte.
  • În anumite zone din țară, se obișnuiește să se ducă apă proaspătă la cimitir, înainte de răsăritul soarelui. Se spune că morților li se face sete și trebuie să se dea apă de pomană, pe lângă mâncare.
  • Tot de 1 Noiembrie, este singura zi în care se poate glumi în cimitire. Asta pentru că, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo, depășește tristețea comemorării.

 Sărbătoarea de Halloween

Este una din cele mai vechi sărbători păgâne, de origine celtică, fiind celebrată de milioane de oameni din întreaga lume, în noaptea de 31 octombrie. Este cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Tradițiile și obiceiurile de Halloween au fost preluate și de alte popoare, acestea ajungând și pe la noi. Elementul cheie al sărbătorii de Halloween este dovleacul. Acesta, decupat în diferite forme, era folosit, în trecut, pentru alungarea spiritelor rele. Există credința că lumânarea din interiorul dovleacului reprezenta un suflet captiv în purgatoriu.

În Noaptea de Halloween

Se spune că celții își părăseau casele, pe care le decorau cât mai neplăcut, îmbrăcau costume și măști înfricoșătoare făcând zgomote, pentru a speria spiritele celor morți. Iar pentru ca spiritele să nu pătrundă în case, lăsau în fața caselor vase cu mâncare. Mai târziu, cei ce ţineau sărbătoarea mergeau de la o casă la alta purtând costume de sfinţi, de îngeri sau de diavoli.

Celții din antichitate

Asociau vampirii, vârcolacii și vrăjitoarele cu lumea spiritelor rele, iar ca să le îmbuneze, foloseau dulciurile. Mai târziu,  Biserica i-a încurajat pe cei ce ţineau Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor să meargă, în ajunul ei, de la o casă la alta şi să ceară mâncare în schimbul unei rugăciuni rostite pentru morţi. Aşa a luat naştere formula tipică Halloween-ului „ne daţi ori nu ne daţi?“

Povestea dovleacului

Legendă de origine irlandeză, îl care ca personaj principal pe zgârcitul Jack o’Lantern, metamorfozat ulterior în felinarul pe care îl ştim cu toţii. Om avar, mare împătimit al băuturii, Jack era un nelegiuit fără regrete, care tot timpul le juca feste celor apropiaţi, îndrăznind să-l provoace chiar pe Diavol. După moarte, Jack nu este primit nici în rai, nici în iad, rămânând hoinar pe drumul între iad și rai. Înfricoșat, acesta apelează la Diavol, care îi aruncă o făclie din adâncurile arzânde, care să-l călăuzească. Jack va introduce jăraticul încins într-un nap scobit și astfel obține un felinar. Se spune că de atunci, zgârcitul Jack cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea, izgonit şi din rai, şi din iad. Mat târziu, în locul napului s-a folosit dovleacul, acesta fiind mai ușor de prelucrat. Și astfel s-a născut Jack o’Lantern, dovleacul luminat şi sculptat în fel şi fel de chipuri în toate colţurile lumii.

Credințe, superstiții și obiceiuri de Halloween

  • Potrivit credințelor populare se spune că în această noapte nu este bine să se trântească o ușă, pentru că oricând poate fi o fantomă pe lângă ea, care poate bântui.
  • De asemenea, o lumânare portocalie aprinsă la miezul nopții de Halloween poate aduce noroc, dacă este lăsată să ardă până la răsărit.
  • Cine merge pe întuneric în această noapte, trebuie să poarte în buzunar o bucată de pâine, ca să o poată oferi fantomelor întâlnite, tradițiișiobiceiuri.ro.
  • Există credința că, dacă se ţine respiraţia în timp ce se merge prin cimitir, spiritele rele nu pot intra în corp. Iar dacă totuşi se observă o stafie, se va merge în jurul ei de două ori, și va pleca.
  • În Noaptea de Halloween, fetele tinere, ca să-și vadă ursitul într-o apă curgătoare, se pot folosi de o lampă, potrivit traditiiși obiceiuri.com.
  • Dacă în a Noaptea de Halloween se aud paşi, se crede că ar fi un mort. Iar cel care priveşte înapoi, îl poate urma pe lumea cealaltă.
  • Potrivit tradiției, de Halloween trebuie să fie așezat la geam un dovleac sculptat, pentru a ține la distanță spiritele rele.

Cornelia Holinschi

 

 

 

……………

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate