.

1 octombrie 2023 – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Să reconstruim solidaritatea dintre generaţii

Oricât tumult cotidian ar exista, este important să ne facem timp pentru un mulțumesc, felicitări sau pur și simplu pentru o îmbrățișare sinceră.

Nu este niciodată prea târziu să ne amintim că 1 octombrieeste o zi specială pentru noi, indiferent de vârstă, profesie, educație sau statut, pentru că îi sărbătorim pe cei care ne sunt părinți sau bunici, pe cei cărora le datorăm totul. Respectul pentru cei în vârstă este echivalent cu respectul în general. De aceea, o comunitate care nu-şi mai respectă bătrânii se află în mare pericol. Știm că trebuie să dăm înapoi celor pe ale căror urme călcăm azi, celor pe care îi iubim și respectăm, măcar puțin din ceea ce ei ne-au dăruit cu atât de multă bunătate.

Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, ar trebui să ne reamintim cât de valoroși sunt oamenii de vârsta a treia. Dar mai ales ar trebui să înțelegem că rostul nostru, al celor ceva mai tineri, este să încercăm să schimbăm realitatea dureroasă a neajunsurilor cu care mulți dintre pensionarii noștri se confruntă, pentru că pensionarii nu au nevoie de promisiuni. Ei nu dețin resurse de timp suficiente încât să aștepte decenii pentru a trăi o viață decentă. Nevoile lor sunt Acum.

Avem datoria de a crea condiții favorabile îmbătrânirii active și asigurarea unui mod de viață autonom seniorilor, prin pensii decente corelate cu inflația, prin menținerea vârstnicilor pe piața muncii, dacă sănătatea le permite, prin acordarea unor servicii medicale, de îngrijire și asistență socială, echitabile și de calitate, crearea unui mediu de viață prietenos, facilitarea accesului la utilizarea tehnologiei informatice și multe alte lucruri de care seniorii noști au nevoie.

Nu avem dreptul să privim cinic sau indiferent la problemele oamenilor cu o vârstă și cu o experiență mai bogate.

Ei sunt cei care au construit această țară, ei sunt cei care au făcut sacrificii pentru ca generațiilor următoare să le fie mai bine, ei sunt cei care merită cu prisosință respectul și aprecierea noastră. Și, cel puțin în ceea ce mă privește, vă asigur că aveți întregul meu respect și întreaga mea apreciere pentru eforturile pe care le-ați făcut și pentru tot ceea ce ați construit.

O țară care nu are recunoștință și care nu manifestă solidaritate cu generațiile anterioare este o țară fără viitor. 

Acum mă îndrept către dumneavoastră, dragi seniori hunedoreni, să vă mulțumesc și vă asigur de tot respectul meu, pentru tot ce ați realizat, pentru toate lucrurile frumoase de care cu toții beneficiem, pentru că ați făcut totul cu dragoste și dăruire. Pentru că iubiți aceste locuri și pentru că dumneavoastră credeți în idealurile României.

Iar noi ar trebui să conștientizăm tot mai des, în forma cea mai clară, cea mai evidentă că România există datorită dumnevoastră. Și de aceea, eu cred că cea mai importantă formă a solidarităţii este solidaritatea dintre generaţii. Dacă vrem ca România să aibă un viitor, atunci trebuie să reconstruim, mai întâi, încrederea și respectul dintre generații.

Cu respect și considerație, vă transmit calde urări de sănătate, viață lungă și liniște alături de cei dragi.

La mulți ani, dragi seniori ai României!

Natalia-Elena INTOTERO

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate