.

Aniversarea Jandarmeriei Rurale

În contextul aniversării a 130 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale – după cum ne informa căpitan Murguleț Denis Luiza, în calitatea sa ca și persoană de contact  –  pentru a marca acest eveniment istoric, jandarmii hunedoreni au fost prezenți în comuna Zam, unde au organizat activități interactive pentru copiii din comună.

În jur de 60 de copii din localitate, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, s-au bucurat să afle detalii despre atribuțiile jandarmilor, să probeze o parte din echipamentele jandarmilor montani, să se dea pe tiroliană și să facă scurte plimbări cu ATV-ul. La finalul activităților, copiii au fost recompensați cu diplome și dulciuri.

Am participat la „Ziua Porților Deschise” la Sarmizegetusa Regia, unde, de asemenea, am prezentat vizitatorilor misiunile jandarmilor hunedoreni, autospeciale de intervenție, dar și echipamente și materiale de protecție și intervenție ale jandarmilor montani.

Ca și repere istorice privind înființarea Jandarmeriei Rurale, amintim că în perioada ianuarie-februarie 1893 guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu a elaborat şi prezentat Parlamentului „Legea asupra Gendarmeriei rurale”, promulgată prin „Decretul Regal nr. 2919 din 30.08.1893”. Actul normativ prevedea „instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară”, punându-se accent atât pe menţinerea ordinii şi garantarea siguranţei publice, cât şi pe executarea legilor.

Ulterior, la 1 septembrie 1893a apărut şi „Regulamentul de apli­care a Legii asupra Gendarmeriei rurale”.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate