.

Proiectul ”IA ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!” a ajuns la final

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Hunedoara, împreună cu partenerii lor instituționali au desfășurat, în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, proiectul ”IA ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!” în patru municipii din județ, respectiv: în Deva, Hunedoara, Orăștie și Petroșani. Proiectul a fost organizat în parteneriat cu Penitenciarul Deva, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara și conducerea Liceului Tehnologic ”Nicolaus Olahus” Orăștie, a Liceului Tehnologic Energetic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva, a Liceului Tehnologic ”Matei Corvin” Hunedoara și a Colegiului Național de Informatică ”CARMEN SYLVA” Petroșani.

În cadrul proiectului, au fost realizate 19 activități ample, care au avut 231 de  beneficiari, din rândul elevilor de liceu, părinților acestora și cadrelor didactice (profesori diriginți, directori de școală, consilieri școlari). În total, au fost implicați 73 de elevi din clasele IX-XII, cu vârsta răspunderii penale), 116 profesori și 42 de părinți, din cele patru licee din județul Hunedoara.

Punctul forte al proiectului a constat în posibilitatea elevilor implicați în proiect (cu vârste între 15-19 ani) să viziteze spațiile de detenție, iar organizatorii proiectului au mediat realizarea unui dialog cu 20 de persoane aflate în executarea unor pedepse privative de libertate și custodiate la Penitenciarul Deva.

Astfel, elevii și profesorii participanți au avut ocazia de a conștientiza efectele și consecințele pe termen lung ale săvârșirii unor infracțiuni precum ”lovire sau alte violențe”, ”trafic de droguri, ”tâlhărie” sau ”omor”.

Proiectul s-a derulat pe parcursul a 19 activități distincte, destinate elevilor, părinților acestora și profesorilor lor și au avut loc în sălile de clasă din unitățile de învățământ dar și în incinta Penitenciarului Deva.

Scopul proiectului a constat în informarea și conștientizarea elevilor de liceu, cu vârsta între 15-19 ani despre consecințele imediate, legale și sociale, ale săvârșirii unor infracțiuni în mediul școlar, pregătirea lor juridică, antiinfracţională cu transmiterea unor recomandări importante pentru părinții și profesorii acestora, referitoare la abordarea și gestionarea aspectelor comportamentale și de viață specifice adolescenței.

Obiectivul demersului preventiv inițiat de polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Hunedoara și de partenerii instituționali a fost acela de a oferi elevilor implicați oportunitatea înțelegerii legii penale din România, întărirea motivației spre învățătură și formarea deprinderilor de rezistență la presiunea anturajului/grupului.

Proiectul s-a adresat și părinților elevilor implicați, polițiștii participând și la  ”ședințele cu părinții”, în cadrul cărora le-au fost explicate aspectele legislative care afectează viitorul minorilor implicați în infracționalitate și importanța supravegherii și implicării în cunoașterea anturajului adolescenților.

        Ultima sesiune a proiectului a avut loc în  data de 29 iunie 2023 și a constat într-o activitate destinată cadrelor didactice de la Colegiul Național de Informatică ”CARMEN SYLVA”, din Petroșani.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate