Opt asistenți sociali ai Direcției de Asistență Socială Deva au participat, la finele săptămânii trecute, la Conferința Națională de Asistență Socială 2023, organizată, la Predeal, de Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială (CFCECAS) în parteneriat cu Asociația Asistenților Sociali din România – AsproAS.
Evenimentul a reunit peste 100 de specialiști din domeniul asistenței sociale, iar prezentările și workshop-urile desfășurate pe parcursul a trei zile au fost susținute de asistenți sociali, psihologi, psihoterapeuți, profesori și juriști din România, Austria, Italia, Spania și Bulgaria.
Ediția din acest an a Conferinței Naționale s-a axat pe creativitate, imaginație, competență și inovație în intervenția socială.
În cadrul atelierelor de lucru, participanții au avut posibilitatea să exerseze practic competențe descoperite și să intre în contact cu practici și experiențe care-i vor ajuta să găsească soluții potrivite la problemele cu care se confruntă. În același context, au avut ocazia să discute despre modul în care să utilizeze eficient metode, tehnici și instrumente de lucru creative. De pildă – transformarea cuvintelor în imagini sau în desene simple pentru reprezentarea unor concepte și idei, încurajându-se astfel depășirea eventualelor blocaje sau frici.
De un interes ridicat din partea participanților s-au bucurat și exemplele de bune practici în diverse domenii de intervenție – integrarea în colectivitate a unui preșcolar dintr-o familie monoparentală, respins de colegi din pricina comportamentului agresiv sau reintegrarea școlară a copiilor de etnie romă dintr-un sat de lângă Brașov.
Acesta din urmă este un proiect de-a dreptul inedit. O profesoară și un învățător au transformat un autobuz vechi într-un spațiu educațional modern și colorat. Este un fel de autobuz-școală pentru copiii care au abandonat cursurile sau care n-au fost niciodată într-o sală de clasă, dar, în același timp, este și un after-school pentru ceilalți elevi din sat. Autobuzul dispune de o zonă în care copiii își fac lecțiile sau învață să scrie și să citească, precum și de o zonă de bucătărie – unde aceștia învață să gătească și își formează deprinderi de viață independentă.
„Prezentările și dezbaterile din cadrul întâlnirilor deschid noi perspective în munca asistenților sociali. Au fost trei zile pline de învățare și interacțiune cu specialiști din domeniu. Pe de altă parte, atelierele de lucru ne-au oferit ocazia de a ne implica activ și de a explora teme interesante și relevante într-un mediu practic”, explică asistenții sociali prezenți la Conferința Națională, convinși că informațiile și cunoștințele dobândite le vor fi utile atât în cunoașterea personală, cât mai ales în interacțiunea cu ceilalți și în abordarea problemelor sociale cu care se confruntă comunitatea locală.
Direcția de Asistență Socială Deva