Ponderea sportivilor care încearcă activități în afara țării lor de origine a crescut cu 101%.
- Atletismul a devenit un puternic promotor al turismului sportiv
- Brașov Running Festival – competiție ce va promova Brașovul și România în 146 de țări
Turismul sportiv este un concept nou în România și se află la începutul evoluției sale, comparativ cu Statele Unite ale Americii sau țările din vestul Europei, unde acesta contribuie an de an tot mai mult la creșterea economică.
Potrivit reprezentanților Brașov Running Festival, în țara noastră sportul are tradiție, fiind practicat,de-a lungul anilor, la cel mai înalt nivel profesionist, de sportivi cu renume mondial, dar și de oameni obișnuiți care fac mișcare pentru un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, infrastructura, atât generală, cât și specifică, nu a atins încă standardele adecvate pentru a susține o dezvoltare la adevăratul potențial.
„Având în vedere acești factori, turismul sportiv în România are în general impact doar local, astfel că majoritatea turiștilor care călătoresc din orice motiv legat de o activitate sportivă sunt români. Cu toate acestea, o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a creat un context favorabil și România depune constant eforturi pentru a se alinia la standardele internaționale cerute, inclusiv în domeniul sportiv”, susține Daniel Santa, Directorul Brașvov Running Festival.
În acest context, în care Brașov este pe primul loc la numărul de unități de cazare din țară, alegerea acestui oraș pentru dezvoltarea nișei sportive reprezintă un pas firesc. De altfel, acesta a fost și unul dintre motivele ce a stat la baza lansării Brașov Running Festival – un festival dedicat alergării pe șosea, organizat la Brașov, începând cu 2021. Cursa vedetă a acestei competiții este „tRUNsylvania International 10K”, acreditată World Athletics Elite Label și datorită căreia, și-a căpătat un renume internațional. Anual, se reunesc la linia de START atleți din top 20 mondial, punând Brașov și România în circuitul celor mai importante competiții de alergare din lume.
„Cred că România are o poziție foarte bună din punct de vedere geografic și conexiuni bune cu mai toată Europa, făcând-o ușor accesibilă pentru sportivii europeni, dar și din restul lumii, atât profesioniști, cât și amatori. Trebuie doar să încercăm să construim experiențe și evenimente care să atragă. Iar pentru asta competițiile trebuie să facă eforturi pentru a căpăta notorietate la nivel global. Un element atrăgător la competițiile din România este și cel legat de costuri, atât la nivel organizatoric, cât și în ceea ce privește taxele de participare, putând oferi mixul perfectcosturi reduse vs. satisfacții ridicate”, a mai spus Daniel Santa.
Dacă ne raportăm strict la atletism, acesta a luat tot mai mare amploare în ultimii ani. Conform ultimelor date oferite de studiul NielsenSports*** raportate la 2021 pe un eșantion de 8.414 persoane din 10 țări, 4 din 10 persoane se declară alergători, dintre care 30% susțin că aleargă cel puțin o dată pe lună. Aceștia preferă să alerge pe distanțe scurte și medii, de până în 20 de km.
În acest moment, SUA ocupă primul loc în topul organizării curselor de atletism cu peste 30.000 de curse anuale, fiind urmată la mare distanță de Franța (6.714 curse), Germania (1.075), Marea Britanie (987), Canada (688), Italia (483).
„Toate informațiile oficiale privind atât dezvoltarea turismului general, dar și sportiv, cât și cele despre evoluția nișelor sportive converg în același loc. Turismul sportiv este o zonă ce trebuie accesată și care poate aduce beneficii majore pentru toate părțile implicate”, a maiafirmat Daniel Santa.
“Cu siguranțăBrașovul e celmaipotrivitoraș din Româniapentruorganizareaunuiastfel de eveniment. Pe de o parte, vorbim de un oraș cu tradiție solidă la nivel de sport. Pe de altă parte, Brașovul este în topul destinațiilor turistice din țară. Turismul sportiv a crescut constant în ultimii ani și ne bucurăm că Brașovul este deja pe harta evenimentelor de profil. Le urezsuccesorganizatorilorșituturorcelor care vor la startulînprobele de la Brașov Running Festival. Săcadărecordurile!”, a declarant Allen Coliban, PrimarulBrașovului.
Tocmai din aceste motive, pentru 2023, Brașov Running Festival va pregăti un concept unic, de festival, în care cursele de elită și cele de amatori se vor îmbina cu atmosfera și vibe-ul unui festival muzical, 3 cheeringzonesdin care spectatorii vor putea să vizioneze întrecerile sportive, dar și să asiste la reprezentații live ale unor trupe și DJ, precum și zone dedicate în care participanții să poată face mișcare sub cât mai multe forme.
Înscrierile au început deja pentru sportivii amatori și copii care pot alege între distanțe de 5KM și 10KM pentru adulți, 800m,1200m și 3KM pentru copii și juniori aici: www.brasovrun.ro.
Anul acesta evenimentul va avea loc în perioada 10-11 septembrie și sunt așteptați să participe în jur de 3.000 de sportivi și 30.000 de spectatori. Competiția se va bucura de o mediatizare internațională fără precedent, imaginile de la eveniment urmând să fie distribuite în peste 146 de țări, prin intermediul a numeroase canale TV, platforme digitale și programe de entertainement ale companiilor aeriene.
Mai multe despre ediția din acest an puteți găsi aici – https://www.youtube.com/watch?v=UNTRfIjOEzM. Detalii despre cum s-a desfășurat Brașov Running Festival 2022 puteți viziona în aftermovie-ul de aici: https://www.youtube.com/watch?v=am5X40ee7Dk
Despre Brașov Running Festival
Brașov Running Festival este un eveniment dedicat alergării, organizat în Brașov, începândcu 2021.Acesta cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată ”tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, competiția conține o multitudine de alte curse destinate amatorilor, dar și profesioniștilor.
Cursele se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei.
Ediția din 2022 a cursei, desfășurată pe 25 septembrie, a adus noi recorduri. Niciodată nu s-a alergat atât de repede în România. Alergătorii kenyeni Nicholas Kimeli și Sheila Chepkirui au câștigat proba de 10KM, cu timpi de 26:51 și, respectiv, 30:07. Timpul lui Kimeli l-a consacrat drept al cincilea cel mai rapid alergător de 10 KM din toate timpurile, iar Chepkirui a ratat pentru doar șase secunde doborârea recordului mondial la femei pe 10 KM.