Experți străini în interpretarea patrimoniului, cuceriți de spiritul Transilvaniei

Timp de patru zile, în perioada 12-15 mai 2023, municipiul Sighișoara a fost capitala Interpret Europe. După edițiile organizate online din cauza pandemiei, conferința din România a fost prima care i-a făcut pe participanți să trăiască bucuria revederii dincolo de ecranul laptopului sau telefonului.

Cei 140 de experți în interpretarea patrimoniului natural și cultural care au participat la conferința „Creating Learning Landscapes through Heritage Interpretation” au avut parte de veritabile schimburi de experiență prin intermediul celor peste 60 de prezentări, ateliere și întâlniri în plen cu experți de top în domeniul patrimoniului natural și cultural. Temele au fost cât se poate de diverse  – arhitectură, arheologie, artă, istorie, educație, biodiversitate, geodiversitate, schimbări climatice, turism etc. Fiecare dintre ele a adus însă în atenția participanților abordări inedite prin care publicul larg să înțeleagă importanța patrimoniului prin propriile trăiri, experiențe și emoții.

Evenimentul a reprezentat o oportunitate de promovare a României pentru că, pe lângă participarea la conferință, participanții au avut posibilitatea să participe la vizite de studiu și tururi ghidate, înainte, în timpul și după conferință.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București a găzduit schimbul de experiență ce a precedat conferința. Comunitățile locale și patrimoniul natural și cultural din Sighișoara, Târgu Mureș, Saschiz, Viscri, Biertan, Mălâncrav, Cobor și Călugăreni au reprezentat exemple românești de succes și de bune practici în timpul vizitelor de studiu. La Biserica Mănăstirii din Sighișoara invitaţii au asistat la un spectacol de sunet, lumină și culoare, organizat de Consiliul Judeţean Mureş – instalaţia Meta Organum. Castelul Bran și atracțiile culturale din municipiul Brașov au completat experiența celor care au ales să participe și la turul organizat după încheierea conferinței. Steffen Schlandt, unul dintre cei mai titrați organiști din România, preşedintele Fundaţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE, a susţinut scurte momente artistice la Biserica evanghelică fortificată din Cristian, județul Sibiu, şi la impozanta Biserică Neagră din Brașov. Acestea au constituit o demonstraţie impresionantă pentru modul de coagulare a comunităţilorşi de interpretare a patrimoniului cultural prin muzică.

Participanții au apreciat în mod special cadrul natural transilvănean aflat în prag de primăvară completat de multitudinea de elemente de patrimoniu ce definesc această zonă.Căldura oamenilor, calmul lor și liniștea locurilor, arhitectura specifică, diversitatea culturală și gastronomică cu influențe germane și maghiare au creat o experiență de neuitat, acel genius loci, la care participanții au făcut referire frecvent pe parcursul evenimentului și care integrează experiențele de slow tourism românesc. În acest context, invitații speciali precum Graham Black, specializat pe interpretarea muzeală sau Asier Hilario Orús, expert în geoconservare, au subliniat în intervențiile lor tocmai importanța integrării interpretării patrimoniului într-un mod în care să punem accent pe importanța responsabilizării față de mediu și de împărtășire cu ceilalți a experiențelor trăite.

Fiecare loc și fiecare activitate s-au încadrat perfect în tema conferinței, care și-a propus să îi provoace pe participanți să creeze contexte de interpretare din prisma teritoriilor de învățare ce integrează diverse tipuri de patrimoniu. De altfel, rolul interpretării este tocmai acela de a crea, în rândul publicului larg, contexte de învățare din propria experiență, facilitând înțelegerea importanței și valorii elementelor de patrimoniu și conservării acestora pentru generațiile viitoare. Tema a fost inspirată de colaborarea dintre organizația Interpret Europe și Biroul Regional UNESCO Veneția pentru susținerea unui program de formare dedicat managerilor de situri ale Patrimoniului Mondial.

Interpret Europe este cea mai importantă organizație profesională de pe continentul nostru, cu peste 800 de membri, recunoscută de Comisia Europeană, care urmărește  să îi capaciteze pe toți acei specialiști în măsură să inspire conexiuni semnificative cu patrimoniul cultural și natural al Europei pentru a da formă viitorului nostru comun.

Acest prim eveniment dedicat experților în interpretare găzduit de România s-a bucurat de susținerea și patronajul celor mai prestigioase instituții implicate în protejarea patrimoniului la nivel național și internațional și anume: Biroul Regional UNESCO Veneția. Institutului Național al Patrimoniului din România, Catedra UNESCO de interpretare a patrimoniului și educație de la Universitatea Primorska (Slovenia) și Comisia Națională a României pentru UNESCO.

Evenimentul a fost coorganizat de AICI Studio de Arhitectură cu sprijinul partenerilor Consiliul Județean Mureș, Comitetul de organizare UNESCO pentru Cetatea Sighișoarei, Primăria Municipiului Sighișoara, Muzeul Județean Mureș, Universitatea din București prin Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Facultatea de Geologie și Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea Transilvania Brașov prin Facultatea de Sociologie și Comunicare, Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei DMO, Asociația Mioritics, Asociația Visit Sighișoara, Asociația Rhabillage, Asociația SalvaSat, Asociația de Ecoturism din România (AER), Fundația Conservation Carpathia București, Fundația ADEPT și Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL).

Partajează această știre

Lasă un răspuns