.

La D.S.V.S.A. Hunedoara – acțiuni eficiente pentru apărarea sănătății publice, a protecției consumatorilor

În vederea apărării sănătății publice și protecției consumatorilor, pentru prevenirea apariției unor episoade de toxiinfecții alimentare prin consumul de produse alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane – după cum ne informa dr. Lucian Laurențiu JOSAN (foto), în calitatea sa de director executiv la D.S.V.S.A. Hunedoara – au fost întreprinse următoarele acțiuni:
Reprezentanții D.S.V.S.A. Hunedoara au efectuat controale care au urmărit respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor atât în domeniul siguranței alimentelor de origine animală și non-animală, cât și în domeniul sănătății, bună­stării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare.
În scopul prevenirii încăl­cării legislației sanitare vete­rinare și pentru siguranța alimentelor și a asigurării protecției sănătății consumatorilor, D.S.V.S.A. Hunedoara a colaborat în acțiuni organizate, pe baza protocoalelor înche­iate cu celelalte autorități competente cu atribiții în controlul produselor alimentare și transportul animalelor vii, în special controale cu IPJ în trafic pentru prevenirea răs­pândirii PPA și a gripei aviare, precum și verificarea legalității transporturilor de animale vii, a cărnii și produselor din carne.
Au fost verificate un număr de 561 obiective, iar pentru deficiențele constatate au fost aplicate 17 sancțiuni contra­venționale în cuantum de 112500 lei, precum și 5 avertismente.
De asemenea, la nivelul D.S.V.S.A. Hunedoara au fost înregistrate și soluționate 6 sesizări.
În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate acțiuni de contol la unitățile de abatorizare, procesare, depozitare și desfacere a produselor alimentare de origine animală și nonanimală. În acest sens au fost efectuate acțiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condițiile de funcțio­nare și înregistrare/autorizare a unităților, precum și acțiuni care au urmărit respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța produselor privind producerea, depozitarea și comercializarea produselor ali­men­tare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 196 obiective, fiind constatate urmă- toa­rele deficiențe: eti­che­tare necorespunzătoare a produselor alimentare, neefectuarea corespunzătoare a ac­țiunilor DDD.
În urma ne­con­formităților constatate au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 17000 lei.
În domeniul sănătății, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale vete­rinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatațiile comerciale de tip A, exploatațiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat: verificarea respectării condițiilor de funcționare, biosecuritate, bună­stare și protecție, identificare și înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare și a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 365 obiective, fiind constatate următoarele deficiențe: vânzarea/ cumpă­rarea/transportul de animale fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, nerespectarea prevederilor legale în domeniul nutriției și produselor medicinale veterinare, eliberarea documentelor sani­tare fără respectarea legis­lației în vigoare. În urma ne­con­formităților constatate au fost aplicate 15 sancțiuni con­travenționale în cuantum de 95500 lei, precum și 5 avertismente.
Au fost confirmate 3 cazuri PPA (pestă porcină africană) la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare fiind aplicate în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru lichidarea rapidă a focarelor. Nu au fost confirmate focare de PPA (pestă porcină africană) la porcii domestici în cadrul exploatațiilor/ gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale. D.S.V.S.A. Hunedoara solicită sprijinul și înțelegerea unită­ților administrativ teritoriale, a cetățenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Au fost înregistrate/autorizate în domeniul siguranței alimentelor și sănătății animale- lor un număr de 36 obiective (unități de alimentație publică, unități de vânzare cu amă­nuntul, producători individuali, magazine de furaje, frizerie canină, exploatație apicolă, exploatații tip A de animale), precum și 33 mijloace de transport produse alimentare, furaje și animale vii.
La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au fost analizate un număr de 1690 probe din care 464 pe domeniul siguranței alimentelor și 1226 pe domeniul sănătății animale.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate