.

Celebrăm, astăzi, Ziua Internațională a monumentelor și siturilor

Este o zi de sărbătoare dedicată promovării patrimoniului cultural, atât de divers și important pentru parcursul unei națiuni. Totodată, este o zi în care se trage și un semnal de alarmă asupra vulnerabilității monumentelor istorice și a siturilor arheologice.

Județul Hunedoara este posesorul unui bogat patrimoniu istoric. Cinci din cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei, care compun ansamblul fortificat înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, zeci de biserici de lemn și piatră, cetăți și castele medievale, vechi curți nobiliare cu conace și parcuri cu arbori rari, case memoriale, dar și monumente de arhitectură industrială din secolul al XIX-lea ori de dată mai recentă se regăsesc pe teritoriul județului nostru.

Hunedoara este locul de naștere al poporului român. Aici se află vestigiile a doua mari capitale antice: Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac condus de Decebal, și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia, fondată de împăratul Traian. Ambele situri se află în grija Consiliului Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică, respectiv Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. În ambele situri se derulează, în prezent, proiecte de anvergură menite să pună în valoare vestigiile și să protejeze moștenirea antichității daco-romane.

Împreună putem contribui la păstrarea valorilor culturale în forma lor autentică pentru a le transmite intacte generațiilor care vor veni!”, a declarat Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate