8 Septembrie – Ziua Mondială a Fizioterapiei

În fiecare an, la data de 8 septembrie, este aniversată Ziua Mondială a Fizioterapiei. Cu acest prilej, fizioterapeuții și kinetoterapeuții din întreaga lume derulează activități prin care doresc să atragă atenția asupra impactului pe care îl are profesia de fizioterapeut asupra stării de bine a oamenilor, mai ales în ceea ce privește menținerea și îmbunătățirea mobilității și independenței acestora. În acest an, accentul cade pe durerea lombară și rolul fizioterapiei în gestionarea și prevenirea acesteia.

Alin Buculescu, Președintele Colegiului Fizioterapeuților Caraș-Severin – Hunedoara, transmite următorul mesaj:

„Această zi marchează unitatea și solidaritatea între membrii comunității fizioterapeuților la nivel global și, în același timp, este o bună oportunitate pentru recunoașterea activității fizioterapeuților, desfășurată în cel mai bun interes al pacienților și al comunității din care fac parte. Dragi colegi și colege, vă felicităm și vă dorim sănătate și putere de muncă.”

Principala cauză a dizabilității la nivel global, durerea lombară (DL) afectează indivizi din toate grupele de vârstă. Durerea devine cronică atunci când persistă mai mult de trei luni, însă doar pentru un mic procent din populație. 90% din cazurile de durere lombară sunt nespecifice, lucru care înseamnă că acestea nu sunt cauzate de o singură structură  (articulație, mușchi, ligament, disc) și nici nu apar ca urmare a unei boli grave. Adesea, durerea lombară este rezultatul unei combinații de factori. Chiar și cele mai precise scanări, precum radiografia sau RMN-ul, nu pot identifica întotdeauna o cauză clară. În majoritatea cazurilor, numărul de persoane cu durere lombară care au nevoie de radiografie sau RMN este redus, deoarece procedura este realizată ca urmare a examinării de către un medic sau fizioterapeut. Din anul 1990 și până în prezent, cazurile de durere lombară au înregistrat o creștere de 60%.

Cea mai mare parte din pacienții cu durere lombară se recuperează după o perioadă scurtă sau fără tratament. Totuși, este recomandat să apelați la fizioterapeut dacă:

  • trec 2-3 săptămâni sau dacă durerea nu se ameliorează și vă afecetază calitatea vieții
  • trec 6 săptămâni și durerea devine constantă, în ciuda faptului că vă puteți desfășura activitățile zilnice

Durerea lombară se transformă într-o problemă serioasă atunci când apar următoarele simptome, deși foarte rare:

  • simptome vezicale și/sau intestinale
  • disfuncție sexuală
  • pierdere a sensibilității și a forței musculare la nivelul membrelor inferioare
  • stare generală de rău asociată cu durerea lombară, cum ar fi febra
  • aveți peste 50 de ani, un istoric de cancer și ați dezvoltat durerea fără un motiv evident

Important este să cereți sfatul medicului și dacă ați fost implicat într-un accident sau ați suferit o căzătură. DL cronică poate avea un impact serios asupra calității vieții dumneavoastră și asupra activităților pe care le desfășurați, dar poate fi gestionată prin accesarea suportului adecvat.

MIT SAU REALITATE?

MIT:   Mă doare spatele îngrozitor de tare. Cu siguranță trebuie să-l fi deteriorat grav

REALITATE:  Durerea de spate poate fi înfricoșătoare, dar rareori este periculoasă ori asociată cu leziuni grave ale țesuturilor sau boli care pun viața în pericol. Procesul de recuperare este de succes pentru majoritatea oamenilor.

MIT: Trebuie să-mi fac un RMN sau o radiografie ca să aflu ce este în neregulă cu spatele meu

REALITATE: Investigațiile imagistice rareori dezvăluie cauza durerii lombare. Rezultatele care indică anormalități, obținute în urma RMN-ului sau a radiografiei, precum discuri bombate, deteriorate și artroză, sunt frecvent întâlnite și sunt normale la cele mai multe persoane care nu suferă de dureri, în special pe măsură ce înaintează în vârstă.

MIT: Îmi voi suprasolicita spatele dacă mă aplec și ridic obiecte

REALITATE: Suprasolicitarea spatelui nu survine din activitățile de ridicare a obiectelor și de aplecare a trunchiului.

MIT: Analgezicele puternice sigur îmi vor ameliora durerea de spate

REALITATE: Analgezicele nu vă vor accelera recuperarea. Analgezicele simple, cum ar fi Ibuprofenul, ar trebui folosite doar în asociere cu alte strategii, precum exercițiile fizice, și chiar și atunci doar pentru o perioadă limitată.

MIT: Structurile componente ale spatelui meu s-au deplasat și trebuie reașezate

REALITATE: Durerea lombară nu indică producerea unei dislocări și nici nu este necesară reașezarea structurilor. Întrucât spatele este o parte puternică a corpului, structurile nu se pot deplasa. Așadar, nu este posibil ca un disc sau o vertebră să iasă „de la locul lor”.

MIT: Odată cu înaintarea în vârstă, sigur mă voi confrunta cu dureri lombare

REALITATE: Înaintarea în vârstă nu se numără printre cauzele majore ale apariției durerii lombare, dar pierderea forței musculare poate fi o cauză

MIT: Trebuie să mă odihnesc și să stau în pat pentru ca spatele meu să se refacă

REALITATE: Dacă ați suferit o leziune, pentru reducerea durerii este recomandat să evitați desfășurarea activităților care v-ar putea agrava starea imediat după. Totuși, exercițiile fizice ușoare și întoarcerea treptată la activitățile obișnuite sunt importante pentru recuperarea dumneavoastră.

MIT:  Resimt durere atunci când fac exerciții fizice sau când mă mișc, deci sigur fac rău spatelui meu.

REALITATE: Sănătatea spatelui poate fi menținută și îmbunătățită prin mișcare și activitate fizică, iar coloana vertebrală este puternică și capabilă să execute mișcări sigure și să suporte sarcini. Recomandările frecvente de protejare a coloanei nu sunt necesare și pot cauza frică de mișcare și precauții excesive.

MIT: Adopt adesea o postură incorectă și de aceea mă doare spatele!

REALITATE: NU există nicio o postură perfectă. Adoptarea unor posturi diferite în timpul zilei reprezintă un beneficiu pentru spate. Acestea ar trebui să fie confortabile și relaxante pentru dumneavoastră. Este un lucru natural ca o persoană să aibă variații în postură.

MIT: Pentru a evita durerile lombare, trebuie să fac foarte multe exerciții fizice pentru musculatura profundă.

REALITATE: Durerea lombară nu este cauzată de o musculatură profundă slabă. Dovezile indică faptul că efectuarea exercițiilor fizice specifice pentru musculatura profundă nu aduce beneficii suplimentare față de exercițiile fizice generale, cum ar fi mersul pe jos, pentru reducerea durerii și a limitelor funcționale.

MIT: Am nevoie de o intervenție chirurgicală sau de injecții pentru ca spatele meu să se vindece

REALITATE: Intervențiile chirurgicale și injecțiile foarte rar reprezintă o soluție de vindecare. Exercițiile fizice și tehnicile de autogestionare sunt recomandate și s-au dovedit la fel de benefice, cu mult mai puține riscuri.

MIT: Durerea e din ce în ce mai frecventă și intensă. Cu siguranță coloana mea vertebrală se află într-o stare foarte gravă.

REALITATE: Intensitatea și frecvența durerii nu sunt mereu corelate cu o stare severă de deteriorare. Persoanele cu probleme similare ale coloanei vertebrale pot resimți niveluri foarte diferite de durere.

 

 

 

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns