8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor

Înainte de Ziua Internațională a Romilor, care are loc în fiecare an la 8 aprilie, prim-vicepreședintele Frans Timmermans și comisarii Marianne Thyssen, Vĕra Jourová, Corina Crețu și Johannes Hahn au declarat:
„Respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv egalitatea de tratament, este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, comunitatea romă – una dintre cele mai mari minorități din UE și din vecinătatea sa – încă nu beneficiază pe deplin de aceste drepturi. Comunitățile de romi nu numai că se confruntă cu prejudecăți, discriminare și marginalizare, dar de foarte multe ori nu au acces nici măcar la servicii de bază, cum ar fi apă curată, salubrizare și hrană. 80 % din romi sunt expuși riscului de sărăcie. O astfel de situație îi afectează în primul rând pe romi, dar întinează totodată imaginea comunităților noastre democratice.
Ziua Internațională a Romilor reprezintă, prin urmare, o șansă de a duce mai departe acțiunile pozitive întreprinse până în prezent pentru combaterea discriminării romilor și pentru asigurarea integrării lor în toate societățile și țările europene. În ultimul timp s-au înregistrat unele rezultate pozitive, în special în domeniul educației, dar mai sunt încă multe de făcut.
Aceste demersuri pot da roade numai dacă ne unim eforturile cu toții, la toate nivelurile. Prin urmare, îndemnăm statele membre și pe partenerii noștri implicați în procesul de aderare să continue demersurile și să ia măsuri concrete de combatere a discriminării și a marginalizării romilor, inclusiv prin sprijinirea participării și reprezentării lor în sfera publică.
Romii trăiesc în Europa de peste 700 de ani. Istoria și cultura lor constituie o parte indispensabilă a moștenirii noastre europene, care se caracterizează prin diversitate. Membrii comunităților de romi merită să fie tratați în mod egal și să beneficieze pe deplin de drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni. În final, modul în care asigurăm incluziunea minorităților noastre celor mai vulnerabile reprezintă un test esențial pentru democrația europeană.”

Călin Pădurean, Preşedintele Partidului PHRALIPE al Romilor

Partajează această știre

Lasă un răspuns