În 2020 am sărbătorit nu doar 100 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ superior din Timișoara și din vestul țării, Școala Politehnică, ci și 50 de ani de la prima admitere la secția nou creată de Electronică Aplicată, una de avangardă la acea vreme, precum și 30 de ani de crearea Facultății de Electronică și Telecomunicații, una dintre cele mai prestigioase și căutate din Universitatea Politehnica Timișoara.
Actuala conducere a Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a ținut să marcheze acest moment, așa cum spunea și decanul acesteia, prof.univ.dr.ing. Dan Lascu, în cuvântul său introductiv, printr-o aniversare în familie, online, la care au participat, în data de 16 decembrie 2020, reprezentanți ai conducerii UPT, cadre didactice, actuale sau pensionate, foști decani, studenți și absolvenți.
Rectorul Politehnicii timișorene, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a evocat, în cuvântul său, competiția dintre cele două facultăți-surori, care au foarte multe multe în comun, atât în trecut, cât și în prezent, Automatică și Calculatoare pe de o parte și Electronică și Telecomunicații de cealaltă parte, însă o competiție fair-play, cu rezultate benefice pentru ambele părți, asigurând actuala conducere de întregul său sprijin pentru inițiativele ETcTI.
Prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, absolvent de Electronică și Telecomunicații și cadru didactic al facultății, a rememorat, în discursul său, aspecte din cariera sa, legate aproape în totalitate de Facultatea de Electronică și Telecomunicații, mulțumind și marilor profesori care au contribuit la formarea sa. Totodată, profesorul Radu Vasiu, a transmis și salutul Senatului UPT la aniversarea de 50 de ani de Electronică și Telecomunicații la Timișoara.
Tot din partea conducerii UPT, un mesaj de salut a fost transmis și de conf.univ.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, prorector al instituției, care a adus un elogiu dascălilor Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, care au fost și sunt adevărate modele de urmat atât pentru generații întregi de studenți, cât și pentru cadrele didactice tinere.
În cadrul aniversării, foștii decani ai Facultății de Electronică și Telecomunicații au evocat evoluția facultății, de la înființare și până în prezent, fiind răsplătiți cu diplome de excelență pentru întreaga activitate: prof.univ.dr.ing. Mircea Ciugudean, primul decan al facultății, prof.univ.dr.ing. Alimpie Ignea, prof.univ.dr.ing. Marius Oteșteanu, prof.univ.dr.ing. Ivan Bogdanov, prof.univ.dr.ing. Florin Alexa.
În cadrul evenimentului au fost acordate diplome de excelență pentru întreaga activitate unor dascăli de excepție ai facultății (Ioan Naforniță, Vasile Gui, Traian Jurcă, Dan Stoiciu, Alexandru Isar), precum și diplome de excelență pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea de cercetare de către cadre didactice actuale (Codruța Ancuți, Cosmin Ancuți, Ioana-Monica Pop-Călimanu, Nicolae Miclău, Radu Mîrșu, Roland Szabo, Marius Oteșteanu).
Cu diplome de excelență pentru întreaga activitate au mai fost recompensate Gabriela Vintilă, secretara-șefă a facultății timp de 40 de ani, precum și Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații, pentru 20 de ani de parteneriat onest, fructuos și eficient.
Nu au fost uitați nici studenții, acestora fiindu-le acordate diplomele „Studentul anului” pentru cele trei niveluri de studii (licență, masterat, doctorat): Anca Delia Boțilă, Anca Ioana Dărăbuț și Corina Nicoleta Covaci.
În cadrul manifestării aniversare au luat cuvântul și profesori care s-au afirmat peste hotare: Gheorghe Gherman, Sorin Fericean, Ion Neag, Titus Botos.
De asemenea, prof.univ.dr.ing. Sabin Ionel, cadru didactic al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, fost director al Editurii Politehnica Timișoara și autor a numeroase cărți, atât de specialitate, cât și beletristice, a primit titlul de profesor emerit, oferit de Senatul Universității Politehnica Timișoara.
Nu în ultimul rând, cu ocazia aniversării au fost lansate și două volume: Monografia Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, coordonată de Cătălin Căleanu; „Noi, Alumni”, de Marius Oteșteanu, o colecție impresionantă de amintiri și evocări ale reprezentanților tuturor seriilor de absolvenți.