1869 de proiecte ale primăriilor din județul Arad au fost cofinanțate de Consiliul Județean în ultimii opt ani (perioada 2016-2023).
Anul acesta Consiliul Județean a repartizat circa 30 de milioane de lei (29.219.000 lei) orașelor și comunelor din județul nostru pentru proiectele pe care administrațiile locale le au în anul 2023. Aceste proiecte vizează rețele de apă și de canalizare, drumuri, străzi și trotuare, școli și grădinițe, iluminat public etc. Suma provine din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit.
„Continuăm parteneriatul cu primăriile din județ, indiferent de culoarea politică a primarilor, răspundem necesităților acestora și sprijinim proiectele pe care le au administrațiile locale. În această perioadă, premergătoare distribuirii fondurilor către orașele și comunele din județ, am avut întâlniri cu primarii, am primit propunerile acestora și vom sprijini proiectele prioritare ale comunităților. Acest sprijin direct se adaugă altor investiții mari ale Consiliului Județean, în special în drumuri, pentru a contribui la dezvoltarea comunităților locale”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
De asemenea, Consiliul Județean Arad a păstrat, ca rezervă, un fond de aproximativ 9 milioane de lei (8.957.000 lei), bani pe care îi va distribui în cursul anului, în funcțiile de necesitățile de cofinanțare a unor proiecte accesate de administrațiile locale. „În acest an se vor deschide noi oportunități de accesare a unor fonduri europene, inclusiv cele privind alimentarea cu gaz. Păstrăm acești bani ca pe un fond de rezervă, dar destinația banilor va fi aceeași: sprijinirea proiectelor comunităților locale”, a completat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
În cadrul fiecărui județ, fondul la dispoziția Consiliului Județean se repartizează în anul 2023 comunelor, orașelor și municipiilor prin Hotărârea Consiliului Județean pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ – teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii.