În acest weekend, salvatorii hunedoreni au desfășurat 176 misiuni și intervenții, fiind tot timpul la dispoziția cetățenilor, atât pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, cât și pentru acordarea primului ajutor medical calificat.
Astfel, la nivel județean, 134 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD, cele mai multe cazuri fiind operate de către:
– Detașamentul Deva – 26 intervenții
– Detașamentul Petroșani – 17 intervenții
– Detașamentul Hunedoara – 16 intervenții
În perioada de referință, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și stingerea a 11 incendii, dintre care 9 intervenții au fost la arderi necontrolate, care s-au manifestat la vegetația uscată și miriști, pe raza localităților Deva, Călan, Nojag, Abucea, Hunedoara, Coaja, Ilia și în proximitatea autostrăzii A1 – km 365, suprafața de teren afectată fiind de circa 13 hectare.
Alte 2 incendii au avut loc în localitățile Cimpa și Hondol, unde o anexă, respectiv acoperișul unei case au fost cuprinse de flăcări. Pompierii au intervenit prompt, incendiile fiind lichidate în limitele găsite. În ambele cazuri nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale.
De asemenea, echipajele operative au desfășurat și alte 31 de misiuni în folosul comunității (asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în urma unor scăpări de gaze semnalate într-un bloc din municipiul Lupeni, deblocări de uși, sprijin al Serviciului de Ambulanță Județean și verificarea secțiilor ATI din cadrul unităților spitalicești din județ).
INFORMARE PREVENTIVĂ
Având în vedere faptul că numărul arderilor necontrolate crește semnificativ și de cele mai multe ori acestea prezintă manifestări deosebit de rapide şi efecte nelimitate în timp, având ca rezultat distrugeri ale fondului forestier, afectarea culturilor, crearea de blocaje/întreruperi pe căile de comunicaţii, distrugerea bunurilor materiale sau chiar pierderea de vieţi omeneşti, pompierii hunedoreni fac un nou apel către toți cetățenii pentru respectarea principalelor măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la vegetația uscată, miriști și resturi vegetale:
– desfășurarea arderii trebuie să aibă loc numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;
– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor , deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;
– colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să fie controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curățarea de vegetație, a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri;
– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
Conform legislației în domeniul protecției mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
Acordați atenție pregătirii în situații de urgență! Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.