17 mai – Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale

Serviciul de Telecomunicații Speciale marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale și publică imagini nemaivăzute din arhivă cu echipamente și autospeciale de telecomunicații folosite în urmă cu peste 60 de ani. E modul nostru de a prezenta publicului contribuția instituției la evoluția și transformările societății informaționale din România.

De 30 de ani STS asigură telecomunicații speciale și de aproape 20 de ani furnizează internet și servicii IT, cu măsuri de securitate asociate, pentru toate instituțiile statului, de la Guvernul și Președinția României până la primării de comună. De 15 ani STS operează și gestionează centre de date în care sunt găzduite cele mai importante sisteme și aplicații informatice, servicii și site-uri web ale autorităților din România.

În prezent, cele mai multe solicitări din partea beneficiarilor STS, instituții și autorități publice, vizează:

  • servicii securizate de comunicații integrate voce-date-video;
  • servicii de telefonie specială și de cooperare;
  • servicii de securitate cibernetică;
  • audioconferință și videoconferință;
  • servicii de internet, e-mail, găzduire site-uri și sisteme informatice,cu măsuri de securitate asociate;
  • conexiuni private de tip VPN;
  • semnături electronice;
  • dezvoltare aplicații software.

Echipa STS este formată din programatori, ingineri hardware și de comunicații, administratori de sistem și de baze de date, specialiști în centre de date și platforme de virtualizare, experți în securitate cibernetică, specialiști în rețele, în telefonie IP și videoconferință, în management organizațional, precum și în alte domenii care dezvoltă și sprijină funcționarea serviciilor IT&C puse la dispoziția beneficiarilor.

Proiectele pe care le desfășurăm împreună cu instituțiile publice din România ne demonstrează că digitalizarea nu este numai un termen pe care îl întâlnim tot mai des în vocabularul cotidian. STS susține o abordare integrată a procesului de digitalizare la nivel național, cu o infrastructură comună tuturor instituțiilor și aplicarea modelului „Punct de Contact Unic în relaționarea cu cetățeanul”, prin interconectarea bazelor de date de la nivelul instituțiilor publice.

În contextul aniversării Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale, STS reafirmă disponibilitatea de a sprijini autoritățile guvernamentale în implementarea proceselor de digitalizare.

Repere istorice

1889 este anul din care datează primele atestări istorice ale telecomunicațiilor de stat în România prin instalarea centralei telefonice manualecu cinci abonați pentru Parlament și ministere, la București, și a centralei telefonice automatea Casei Regale. 80 de ani mai târziu, aveam o unitate specializată în asigurarea legăturilor telefonice, radiotelefonice, telegrafice, radiotelegrafice pentru aparatul central și teritorial al statului român.

La începuturile sale, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigura, în principal, legături telefonice și telegrafice cifrate pentru autoritățile statului. Tehnologia a evoluat, iar astăzi instituția noastră este principalul furnizor de servicii din domeniul comunicațiilor guvernamentale și tehnologiei informației pentru instituțiile și autoritățile publice din România, oriunde și oricând.

Telecomunicațiile speciale sunt comunicațiile securizate careasigura comunicarea și cooperareade la cel mai înalt nivel al statului lacea mai mică structură teritorială, iar prin infrastructura STS, interconectarea între autoritățile statului român este posibilă, în condiții securizate, pe verticală, orizontală și interinstituțional.Asigurăm servicii de comunicații și tehnologia informației, prin orice mediu și în diverse tehnologii, cu soluții de securitate cibernetică asociate, susținând astfel funcțiile statului și buna guvernare.

Biroul de Presă al STS

Partajează această știre

Lasă un răspuns