Mersul pe jos ar trebui sa fie la rang de cinste și sa ne amintim cât de sănătoasă este mișcarea.
Sărbătorită încă din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mişcare şi atrage, an de an, milioane de participanţi pe întreg mapamondul. Pe lângă mersul pe jos, cei ce iau parte la aceste evenimente sunt încurajaţi să folosească şi biciclete, skateboard-uri, role.
Într-o perioadă în care lumea se confruntă cu un sedentarism accentuat, ziua mersului pe jos este un apel către întreaga societate pentru a readuce mişcarea în viaţa noastră de zi cu zi. Spaţiile publice deschise, în aer liber, reprezintă nu doar un mediu optim în care să creştem, să descoperim lumea, să ne facem prieteni, să ne distrăm şi să învăţăm, ci oferă şi un potenţial uriaş pentru o viaţă activă, oferind un mediu prietenos şi sigur pentru mersul pe jos. Din acest stil de viaţă, nu vor avea de câştigat doar cetăţenii, la nivel individual, ci întreaga societate şi economie, la nivel global.
Printre beneficiile mersului pe jos asupra sănătăţii se numără:
reduce riscul de boli grave sau de demenţă senilă;
ajută sistemul cardiovascular;
ajută la asimilarea vitaminei D prin expunere la razele solare;
îmbunătăţeşte tonusul muscular;
îmbunătățește starea de spirit.
De asemenea, să nu uităm importanța extraordinară a hidratării și a consumului de apă, atât în timpul mișcării și a exercițiilor fizice, cât și în orice moment al zilei.