Este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Da Vinci a spus “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.
Arta înseamnă creativitatea, inovație și diversitate culturală pentru toate popoarele de pe glob și joacă un rol important în schimbul de cunoștințe și încurajarea curiozității și dialogului. Acestea sunt calități pe care arta le-a avut dintotdeauna și le va avea întotdeauna dacă continuăm să susținem mediile în care artiștii și libertatea artistică sunt promovate și protejate. În acest fel, promovarea dezvoltării artei ne sporește și mijloacele de a realiza o lume liberă și pașnică.
Există multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua Mondială a Artei, iar UNESCO îi încurajează pe toți să se alăture prin diferite activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții. http://stiri.tvr.ro/