1 Noiembrie – sărbătoarea celor plecați la ceruri

La fiecare început de noiembrie, gândurile noastre se îndreaptă cu pioșenie, către cei dragi, trecuți în neființă. Pentru sufletul lor, în cimitire se aprind lumânări, care să le călăuzească drumul în neant. Există credința că, în  această noapte de noiembrie se deschide Cerul, iar cei plecați se întorc în lumea celor vii, ca să-și viziteze apropiații.

În amintirea celor dragi

Credincioșii se îndreaptă spre cimitire unde curăță mormintele, aduc flori și aprind lumânări, fiecare mormânt devenind un mic altar de lumină. Este o zi de rugăciune, de reculegere și aduceri aminte.  În memoria celor plecați, în biserici se săvârşeşte vecernia sau slujba de seară.

Ziua Morților sau Luminația

Celebrată în multe țări din catolice din lume, Sărbătoarea morților sau Luminația a fost preluată și de Biserica Ortodoxă. Încă din Evul Mediu, la data de 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele celor plecați la ceruri. Doar aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.

Tradiții și obiceiuri

  • De Ziua Morților, în anumite zone din țară, există obiceiul de a se duce apă proaspătă la cimitir, până la răsăritul soarelui. Se spune că morților li se face sete și trebuie să se dea apă de pomană, pe lângă mâncare.
  • Lumânările sau candelele din cimitire stau aprinse până târziu în noapte. De asemenea, se oficiază slujbe de pomenire și se dau pomeni.
  • Crizantemele, florile specifice toamnei și acestei sărbători, aduc un omagiu celor plecați dintre noi.
  • În credința populară, mai există o noapte a celor morți, cea din 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi
  • 1 Noiembrie este considerată singura zi din an în care oamenii glumesc în cimitir, pentru că, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depășește tristețea comemorării.

Sărbătoarea Halloweenu-lui

Este cea mai veche și mai populară sărbătoare păgână. Are origini celtice și este celebrată de milioane de oameni din întreaga lume, în noaptea de 31 octombrie, fiind cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Veselia şi originalitatea ei au devenit molipsitoare. Elementul cheie al sărbătorii de Halloween este dovleacul. Decupat în diferite forme, era folosit, în trecut, pentru alungarea spiritelor rele. Există credința că lumânarea din interiorul dovleacului reprezenta un suflet captiv în purgatoriu.

În această noapte

Celții își părăseau casele, îmbrăcau costume și măști înfricoșătoare, își decorau casele cât mai neplăcut, făcând zgomote pentru a speria fantomele celor morți. Iar pentru ca spiritele să nu pătrundă în case, lăsau în fața caselor vase cu mâncare. Mai târziu, cei ce ţineau sărbătoarea mergeau de la o casă la alta purtând costume de sfinţi, de îngeri sau de diavoli.

Vampirii, vârcolacii și vrăjitoarele

Celții din antichitate asociau aceste creaturi cu lumea spiritelor rele, iar ca să le îmbuneze, foloseau dulciurile. Mai târziu,  Biserica i-a încurajat pe cei ce ţineau Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor să meargă, în ajunul ei, de la o casă la alta şi să ceară mâncare în schimbul unei rugăciuni rostite pentru morţi. Aşa a luat naştere formula tipică Halloween-ului „ne daţi ori nu ne daţi?“

Credințe și superstiţii de Halloween

  • Există credința că, dacă se ţine respiraţia în timp ce se merge prin cimitir, spiritele rele nu pot intra în corp. Iar dacă totuşi se observă o stafie, se va merge în jurul ei de două ori, și va pleca.

 • Cine merge pe întuneric în această noapte, trebuie să poarte în buzunar o bucată de pâine, ca să o poată oferi fantomelor întâlnite.

  • Ca să fie alungate spiritele rele, se face un nod la batistă.
  • Pentru ca fantomele să nu poată face rău, se vor ascunde toate cuțitele din casă.
  • În această noapte, nu este bine să se trântească o ușă, pentru că oricând poate fi o fantomă pe lângă ea, care poate bântui.
  • Se crede că, o lumânare portocalie aprinsă la miezul nopții de Halloween poate aduce noroc, dacă este lăsată aprinsă până la răsărit.
  • Dacă o lumânare se stinge singură în această noapte, înseamnă că spiritele rele sunt prin apropiere.
  • În Noaptea de Halloween, fetele tinere pot folosi o lampă, ca să-și vadă ursitul într-o apă curgătoare.
  • Dacă în Noaptea de Halloween se aud paşi, se crede că ar putea fi un mort. Iar cel care priveşte înapoi, îl poate urma pe lumea cealaltă.
  • Dacă se aud trei bătăi în uşă şi nu se vede nimeni, înseamnă că o persoană dragă a murit.

http://traditii-superstitii.ro, www.crestinortodox.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns