.

Infrastructura de învățământ din comuna Băcia – amplu proces de extindere și modernizare

Și la Școala Gimnazială din Băcia, prin grija Primăriei și a Consiliului local, noul an de învățământ va debuta în condiții moderne de pregătire a elevilor, menite sporirii muncii educative în rândul acestora.

Pe acest fond, iată ce ne-a declarat primarul comunei, ALBA Florin (foto).

– Pot spune că întreaga infrastructură de învățământ din comuna Băcia se află într-un amplu program de extindere și modernizare.

Programul școlar se desfășoară pentru toți elevii școlii din Băcia în două locații diferite. La Tâmpa a fost amenajată clădirea fostei școli din localitate pentru elevii claselor de gimnaziu V –VIII, iar la Băcia, Căminul Cultural din localitate a fost amenajat pentru elevii claselor I – IV și pentru clasa pregătitoare. Valoarea proiectului este de peste 5,2 milioane lei.

La parterul clădirii vor funcționa clasele primare 0 – IV, o sală de mese, bibliotecă, birou director, secretariat, cameră frigorifică, hol acces, grupuri sanitare fete, băieți, grup sanitar pentru persoane cu dizabilități. La etaj vor funcționa clasele gimnaziale V – VIII, grupuri sanitare fete, băieți, grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, un laborator fizică-chimie-biologie, un laborator de mate-info, cancelarie și grup sanitar pentru profesori, un spațiu de depozitare materiale didactice, holuri acces.

Toate aceste încăperi: laboratoare, săli clasă, bibliotecă, birouri, sală de mese, grupuri sanitare vor fi perfect utilate și dotate cu mobilier modern, echipamente didactice, calculatoare complet echipate cu soft licențiat. În plus pentru persoanele cu dizabilități accesul pe verticală se va face cu un sistem mobil de transport cu șenile.

Instalația de încălzire a școlii va cuprinde două centrale termice cu gaz cu condensație, o pompă de căldură pentru climatizare, un sistem termodinamic pentru apa caldă menajeră cu pufere. Rețeaua interioară de distribuție a încălzirii se va realiza cu ventilo-convectoare.

Durata lucrărilor va depăși 2 ani de zile, dar cu siguranță putem spune că după finalizarea acestora, vom avea la Băcia una dintre cele mai frumoase și moderne școli din țară și sperăm ca acest lucru să determine și pe alți locuitori din localitățile limitrofe să-și lase copiii să învețe aici.

Construcția sălii de sport s-a făcut în curtea Școlii Gimnaziale din Băcia, și aceasta înlocuiește acum, după finalizarea lucrărilor, vechea sală de sport care nu mai corespunde cerințelor actuale.

Noua clădire este cu mult mai mare, având o suprafață utilă de 388 mp și cuprinde o suprafață de joc de 170 mp, un depozit de materiale sportive, un cabinet medical, două vestiare pentru băieți și două pentru fete, două săli de dușuri, două grupuri sanitare, două spălătoare, birou, vestiar, grup sanitar, sală de duș profesori și o sală pentru centrala termică. Sala poate fi utilizată de către un grup (o clasă) de 30 de elevi.

Toate aceste lucrări care țin de construcția sălii, s-au efectuat prin fonduri obținute de la Compania Națională de Investiții, iar restul lucrărilor referitoare la împrejmuire, construirea unei parcări, racordarea sălii la utilități – curent, gaze, apă, canal au fost efectuate din fonduri proprii.

Am avut în vedere reabilitarea, modernizarea și dotarea cu echipamente didactice noi a Grădiniței din Băcia. Pentru realizarea acestui lucru, a fost necesară mutarea celor trei grupe de copii care activează aici, într-o nouă locație, până la finalizarea lucrărilor acesteia. S-a ales pentru aceasta Casa Parohială din Tâmpa, care dispune de un spațiu suficient de mare pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a activităților didactice din cadrul grădiniței.

Legat de acest lucru a apărut însă o mare problemă. Este vorba de starea de degradare în care s-a prezentat aceasta la partea sa interioară. Pentru rezolvarea acestei probleme, Primăria Băcia a luat în administrare Casa Parohială de la Parohia Ortodoxă din Tâmpa pe o perioadă de 2 ani până la finalizarea lucrărilor la grădiniță. După această perioadă, Casa Parohială va reveni din nou Parohiei Ortodoxe, iar activitatea grădiniței se va muta în noua clădire modernizată.

Primăria Băcia a început ample lucrări de reparații și renovare a Casei Parohiale. A fost refăcută tencuiala pereților, pardoseala în toate încăperile, a fost montată o centrală nouă și calorifere pentru încălzirea pe timp de iarnă. În incinta acesteia au fost amenajate trei clase, două grupuri sanitare precum și un birou pentru cadrele didactice.

Proiectul Masa caldă face parte din Programul Național „Masa Sănătoasă” pentru preșcolarii și elevii unităților de învățământ preuniversitar din România, instituit prin Hotărârea Guvernului nr. 24/11.01.2024. Școala Gimnazială din Băcia, a fosf admisă în acest proiect în urma demersurilor făcute la cele 3 ministere: Educație, Agricultură și Dezvoltare Rurală, care au susținut implementarea acestui program.

Proiectul cuprinde acordarea unui pachet alimentar în regim de catering pentru toți elevii și preșcolarii de la Școala Gimnazială și Grădinița din Băcia, constând în două feluri de mâncare și un desert. Masa este servită în intervalul orar 11.20 – 11.40, în toate cele trei locații în care funcționează școala și grădinița din Băcia în acest moment.

Alimentele incluse în pachetul alimentar sunt livrate în veselă de unică folosință, biodegradabilă și nu vor conține aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate