Ciorbă de miel

Ingrediente: o legătură de pătrunjel, tarhon, o legătură de leuștean, 100 g lămâie, 25 g făină, două ouă, 300 g smântână, 50 g orez, 50 g ulei, 150 g ceapă, 100 g țelină, pătrunjel, 1-2 morcovi, 500 g carne de miel, sare.

Mod de preparare

Carnea de miel (capul, bucăți de la gât și coaste) se spală, se curăță de pielițe și se pune la fiert în apă cu sare și se spumează. Ceapa se toacă mărunt și se călește în puțin ulei, se adaugă zarzavatul de supă dat pe răzătoare,  care se călește împreună cu ceapa. Când carnea este fiartă pe jumătate, se adaugă zarzavaturile călite. După aproximativ 30 de minute, când carnea și zarzavaturile sunt fierte, se adaugă orezul, fiert separat și dar printr-un jet de apă rece. Ciorba se acrește cu zeamă de lămâie și se potrivește de sare. Smântâna, amestecată cu făina și gălbenușurile de ou se subțiază cu puțină apă rece se adaugă la ciorbă, iar după 2-3 clocote, ciorba se aromează cu tarhon (leuștean) și pătrunjel verde.

Tort aperitiv cu șuncă și ciuperci

Ingrediente: 10-15 clătite obișnuite, 150 g ciuperci, 350 g șuncă, o ceapă, 1-2 linguri de ulei, 2 linguri piure de roșii, sare, piper.

Pentru ornat: două linguri de maioneză, cașcaval ras, pateu de ficat, măsline, ciuperci.

Mod de preparare:

Clătitele se pregătesc după rețeta obișnuită, dar fără zahăr. Ciupercile se feliază și se călesc împreună cu ceapa tocată mărunt și șunca tăiată cubulețe. Când culoarea ciupercilor se schimbă, se adaugă piureul de roșii, sare, piper și se mai lasă la foc câteva minute până scade sosul. Se pregătește apoi un platou, în care se pun, pe rând, clătitele. Se așază prima clătită, care se unge cu sosul de ciuperci și șuncă, apoi următoarea, până se termină de așezat. Tortul obținut se îmbracă într-un strat subțire de maioneză. Pe întreaga suprafață a tortului se presară cașcaval ras, apoi se orgează, după gust și imaginație cu pate de ficat (pus într-un poș), verdeață și măsline.

Deliciu de brânză cu ouă

deliciu-cu-branzaIngrediente: 250 g telemea de oaie, 100 g șuncă, 2 plicuri gelatină,

100 g ardei gras, 100 g morcov, 2 linguri și jumătate smântână, 4 ouă fierte, o lingură ulei, 15 g unt, pătrunjel, după gust.

Mod de preparare

În primul rând, pliculețele de gelatină se pun la înmuiat în apă rece.

Brânza se mixează împreună cu smântâna, iar legumele și șunca se taie cubulețe.  Se pregătește apoi o tigaie în care se topește untul, se adaugă șuncă, iar la final legumele, care se țin pe foc până se înmoaie. Totul se condimentează după gust. După ce legumele s-au răcit, se amestecă ușor cu brânza mixată. Gelatina topită se încălzește ușor și se toarnă peste compoziția obținută, amestecându-se ușor, până la omogenizare. Într-o tavă de cozonac, tapetată cu folie și unsă cu ulei, se toarnă întreaga compoziție, iar din loc în loc, se vor pune ouăle fierte. Folia se va strânge ușor deasupra, iar tava se dă la rece pentru câteva ore.

Friptură de miel la cuptor

friptura-de-miel-la-cuptor-retete-de-pastiIngrediente: o pulpa de miel de 1,5-1,7 kg, 7-8 căței de usturoi, 2-3 fire de rozmarin proaspăt, coaja galbenă fin răzuită de la o lămâie, 5 linguri de ulei de măsline, sarepiper, un kilogram de cartofi noi, curățați de coajă, 500 de grame morcovi noi.

Mod de preparare

Pulpa de miel se curata cu grijă de pielițe și grăsime. Coaja de lămâie răzuită fin, trei căței de usturoi, frunze de rozmarin, trei linguri de ulei de măsline se zdrobesc în blender sau mojar, până se obține o pastă. Cu pasta obținută se unge pulpa de miel, pe toată suprafața, se sărează și se piperează. Separat, se pune la fiert o oală cu 3-4 litri de apă, iar când dă în clocot, se adaugă cartofii noi, morcovii curățați și eventual despicați pe lungime, apoi legumele se fierb 5 minute. După ce se scurg de apă, legumele fierbinți se răstoarnă în tava în care se vor da la cuptor. Se adaugă ulei de măsline, restul frunzelor de rozmarin tocate, usturoi zdrobit, dar câteva bucăți întregi,  sare, piper. Totul se amestecă bine. Deasupra tăvii cu legume se potrivește un grătar rezistent la cuptor, pe care se așază pulpa de miel, care se coace la cuptorul încins, întorcându-se din când în când pe o parte și pe alta până este gata. Înainte de servire, friptura de miel se lasă să se odihnească 15-20 de minute, pentru ca aromele să se pătrundă.

Tartă drob

tarta drobIngrediente pentru blat: 375 gr făină, un ou, cinci linguri de iaurt grecesc, 240 gr unt sărat, două linguri de ulei de măsline extravirgin, chimion măcinat, un praf de piper.

Umplutura: 900 gr piept de curcan, măruntaie de miel sau alte ingrediente preferate, şapte ciuperci mari şi  proaspete, trei legături de ceapă verde, trei legături de usturoi verde, două legături de mărar, două legături de pătrunjel, o lingură de ulei de măsline, patru ouă, 400 gr smântână, sare şi piper după gust, un gălbenuş de ou pentru uns.

Mod de preparare:

Ingredientele pentru blat se amestecă într-un bol, obţinându-se astfel o bilă de aluat, care se  înveleşte într-o folie și se dă la rece pentru 30 de minute. Între timp, se prepară umplutura.

Carnea împreună cu ceapa, usturoiul și verdețurile se trece prin maşina de tocat, iar ciupercile se taie în bucăţele mici. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se pune compoziţia de carne, lăsând-o acolo până se albeşte, apoi se adaugă ciupercile. Separat, se bat două ouă cu 200 g smântână şi se amestecă bine cu verdețurile și carnea. Compoziția se mai lasă la foc maxim aproximativ 20 de minute, apoi se potriveşte de sare, piper și se lasă să se răcească.

Aluatul pregătit se scoate din frigider şi se întinde într-o formă, dar se lasă o parte din el pentru împletitură. Când s-a răcit, umplutura se pune peste aluatul din formă, avându-se grijă să se scurgă bine de sosul în exces. Celelalte ouă se amestecă bine cu smântâna rămasă şi compoziţia se toarnă deasupra. Tarta se decorează apoi cu o împletitură din aluat, se unge cu un gălbenuş de ou, apoi se dă la cuptor, lăsându-se până ce se va rumeni.

PASCĂ

pascaIngrediente pentru aluat: 1/2  kg faină, 4  gălbenușuri, 100 gr zahăr, 1/2 linguriță sare, 200 ml lapte, 25 gr drojdie, 50 ml ulei, esență de rom,  coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală.

Pentru umplutură: 250 gr brânză proaspătă de vaci, 150 gr zahăr,  4 ouă, 50 gr stafide, esență de vanilie, coajă rasă de lămâie, coajă rasă de portocală.

Pentru uns: un gălbenuș și două linguri de lapte.
Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu o linguriță de zahăr, două linguri de făină și câteva linguri de lapte călduț, din care se face o maia și se lasă la dospit.
Făina cernută se pune într-un vas mai mare, în care se face o adâncitură și se toarnă maiaua dospită. Gălbenușurile se freacă cu sare, esență de rom, coaja de lămâie și portocală. Zahărul se dizolvă în lapte cald, se adaugă la aluat și începe frământarea. Când aluatul devine elastic și începe să facă bășicuțe se pune la dospit, lăsându-se până își mărește volumul. Suprafața de lucru se unge cu ulei, se ia o bucată din aluatul dospit și se întinde cu mâna, o foaie, care se pune într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Restul de aluat se împarte în două, din care se împletesc două rulouri. Împletitura obținută se așază pe marginile formei, peste foaia de aluat și se mai lasă la dospit 30 de minute.

Între timp, brânza se mixează cu ouăle, zahărul, stafidele, esența și coaja de lămâie și portocală. Compoziția obținută se toarnă în mijlocul vasului, avându-se grijă să nu se depășească ruloul împletit de aluat. În mod tradițional, deasupra compoziției de brânză se așază doua rulouri mai mici de aluat, în formă de cruce, apoi totul se unge cu ou.

Prăjitură Rafaello

Ingrediente: 8 ouă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri făină, 8 linguri de ulei, praf de copt, 10 ml unt topit, 150 ml apă caldă, 3 pliculețe de zahăr vanilat, 250 ml lapte, 200 g ciocolată albă, 8,00 linguri fulgi de cocos, 7 linguri frișcă bătută, 3 linguri lichior de cocos.

Mod de preparare

Pentru obținerea blatului, se vor separa albușurile de gălbenușuri. Albușurile se mixează până se obține o spumă densă, adăugându-se pe rând, și cele 8 linguri de zahăr. Tot pe rând se vor pune gălbenușurile, mixându-se în continuare. Treptat, se adaugă uleiul, făina și praful de copt. Aluatul obținut se va turna în forma de copt (diametru 30 cm), care a fost unsă cu unt topit, apoi se dă la cuptorul preîncălzit, pentru 20-25 de minute.

După ce se răcește, pandișpanul se taie în două, partea de sus mai îngustă, iar cea de jos mai lată. Se pregătește un sirop din 100 ml de apă și trei pliculețe de zahăr vanilat, cu care se va însiropa partea de jos a blatului.

Ciocolata se va topi în lapte la foc mic, iar după topire, se adaugă fulgii de cocos și cea de-a doua bucată de blat, mărunțită. Compoziția se fierbe 2-3 minute, până se omogenizează, apoi se adaugă lichiorul de cocos. Crema obținută se dă la rece. După ce s-a răcit, se toarnă peste blatul însiropat, peste ea se întinde frișca bătută, iar deasupra se presară fulgi de cocos.

http://clickpoftabuna.ro

http://www.retetepractice.ro

http://savuros.tv

http://www.bucataras.ro/

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>